Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Vereniging Belangengroep Padieerbouwers Nickerie (VBPN) hebben tijdens een bespreking vorige week in Nickerie over de kwestie van padie inkoopprijs, ook de problematiek besproken van boeren die niet in staat zijn om aan hun schuldverplichtingen bij de banken te voldoen.
Minister Parmanand Sewdien van LVV zou deze kwestie voorleggen aan president Santokhi en later deze week tijdens de vervolgbespreking met het bestuur van de VBPN nadere informatie hierover verschaffen. VBPN-voorzitter Ashwin Jagmohansing zegt dat zijn organisatie ondertussen over deze kwestie ook de voelhorens heeft uitgestoken naar de commerciële banken toe.
Er zij veel padieboeren die in een positie verkeren waarbij zij hun schuldverplichtingen bij banken en bij particuliere geldschieters niet zullen kunnen voldoen. Veel boeren hebben voor de najaarsinzaai een seizoenslening genomen om te kunnen inzaaien. Deze leningen worden meestal voor 6 maanden verstrekt, en de terugbetaling inclusief de rente dient rond april en mei plaats te vinden, nadat de padieoogst is binnengehaald.
Door de situatie van de lage opkoopprijs van padie dreigen veel boeren niet in staat te zullen zijn om volledig en tijdig aan hun schuldverplichtingen te voldoen. Ook is niet duidelijk wanneer boeren de prijssubsidie van SRD 100 per baal en de financiële ondersteuning van SRD 5.000 per hectare van overheidswege zullen ontvangen.
Milde opstelling schuldeisers
Volgens Ashwin Jagmohansing streeft de VBPN ernaar dat tenminste de banken bij wie boeren schulden hebben lopen, zich mild opstellen en niet overgaan tot beslagleggingen van bezittingen van boerengezinnen. Bij de VBPN staan circa 61 boeren geregistreerd die schulden bij de banken hebben lopen. Los van deze groep zijn er nog heel veel boeren in Nickerie die bij particuliere geldschieters schulden hebben lopen.
De hoogte van de schulden van padieboeren varieert van SRD 400.000 tot wel boven de SRD 1 miljoen. Het gaat om boeren die variërend tussen de 20 hectare tot 50 hectares hebben ingezaaid. Indien er geen oplossing gevonden wordt voor de schuldenproblematiek van de boeren, zullen zij niet in staat zijn het komend seizoen in te zaaien.