In de afgelopen periode zijn er verschillende signalen naar voren gekomen die wijzen op tekortkomingen in het systeem van het verstrekken van koopkrachtversterking. Twee recente gevallen hebben de aandacht getrokken van een verslaggeefster van Dagblad Suriname.
Randin T. deelt zijn verhaal en vertelt over de uitdagingen die hij en zijn moeder, die een beperking heeft, ondervinden. “Mijn moeder’s Moni Karta is in december 2024 vervallen, maar het is vreemd dat we constant de nieuwsberichten moeten volgen en geen aanvraag of verlenging kunnen doen. We zijn nu vier maanden verder en onlangs heeft een goede mevrouw de informatie voor ons nagevraagd, maar het blijft hetzelfde: de nieuwsberichten geven aan dat de Moni Karta vervalt of bijna vervalt. Dit systeem werkt gewoon niet”, zegt hij.
Een ander voorbeeld komt van Yannick G., die door huiselijke omstandigheden niet op tijd bij de bank kon zijn. “Ik had eerst telefonisch contact met een medewerker van Sociale Zaken, die me vertelde dat ik alsnog kon komen. Helaas werd ik van de bank naar Sociale Zaken gestuurd en weer terug naar de bank, totdat ik hoorde dat ik de media moet volgen voor updates. Ik wil het systeem niet slecht praten, maar kan er niet iets verbeterd worden? Ik ben niet de enige met dit probleem; er zijn nog veel ergere gevallen. Ik hoop dat de autoriteiten dit verhaal herkennen en werken aan een beter systeem.”
De ervaringen van Randin en Yannick illustreren de frustraties en obstakels waarmee nog steeds mensen kampen bij het navigeren door het huidige systeem van koopkrachtversterking. Het is essentieel dat de autoriteiten deze signalen serieus nemen en streven naar verbeteringen die daadwerkelijk het leven van de burgers kunnen vergemakkelijken.
CS