Strafmaatregelen

De USA heeft weer aan een aantal landen handelstarieven opgelegd. Het gaat om een hele lijst: Suriname staat er gelukkig niet bij. De tarieven die zijn opgelegd, zullen worden betaald door Amerikaanse bedrijven die goederen importeren uit deze landen. Economen verwachten dat deze bedrijven de nieuwe tarieven zullen doorberekenen aan Amerikaanse consumenten, die hogere kosten kunnen krijgen voor alles: van iPhones (gemaakt in China) tot koffiebonen die in Colombia worden verbouwd. 

Suriname staat nog niet op de lijst. maar wel Guyana. Ons buurland kreeg een tarief opgelegd van 38%. In de lijst van 90 landen staat Suriname in de linkerrij: van de landen die de hogere tarieven opgelegd hebben gekregen. Guyana is het enige Caribische land dat een hoger tarief kreeg. 

Het hoogste tarief is voor Lesotho en oom St. Pierre and Miquelon: 50%. Het laagste tarief is voor Congo: 11%. Op de lijst staan veel Afrikaanse en Aziatische landen. 

Er is een wereldwijde handelsoorlog aan de gang nu de VS tarieven oplegt aan een groeiende lijst van landen, wat de zorgen over economische groei en de beurskoersen over de hele wereld doet wankelen. President Trump kondigde woensdag zogenaamde wederkerige tarieven aan op importen uit ongeveer 90 landen die hoger liggen dan een algemene belasting van 10% die wordt toegepast op alle importen naar de VS. De president beschreef de aankondiging als “Bevrijdingsdag”. Hij zei dat de nieuwe belastingen nodig zijn om een ​​handelstekort tussen de VS en andere landen, variërend van China tot de Europese Unie, weg te werken. 

Sommige landen krijgen alleen te maken met het universele tarief van 10%, terwijl importen uit tientallen andere landen een hogere specifieke wederkerige importheffing krijgen. Australische importen krijgen bijvoorbeeld te maken met het basistarief van 10%, terwijl China te maken krijgt met een tarief van 34%. Wederkerig betekent dat zij het ons aandoen en wij het hen aandoen, zei Trump in zijn toespraak op woensdag. 

Aziatische landen zullen het zwaarst getroffen worden, met Cambodja dat te maken krijgt met een belastingtarief van 49% en Vietnam met 46%, aldus Nationwide Chief Economist. Bovenop China’s wederkerige tarief van 34%, zullen importen uit dat land ook te maken krijgen met eerder aangekondigde tarieven van 20%, waarmee het totale tarief van dat land op meer dan 60% komt. Trump zei ook dat dergelijke heffingen de binnenlandse productie zullen stimuleren en het speelveld gelijk zullen trekken met andere landen die hogere tarieven opleggen aan Amerikaanse importen dan de VS voor hun producten. Toch voorspellen economen dat de tarieven de inflatie weer zullen doen oplaaien, terwijl sommige handelspartners ook zullen terugslaan met hogere tarieven op Amerikaanse importen naar hun landen. 

Als de tarieven worden gehandhaafd door de Trump-regering en als andere landen vergeldingstarieven opleggen, zullen zowel de VS als andere landen “ernstige recessies doormaken”. Dit zegt Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics. 

Wanneer gaan deze tarieven in? De wederkerige tarieven gaan in om 00:01 uur op 9 april. Dat is een aanvulling op een basistarief van 10% dat ingaat om 00:01 uur op 5 april. 

Hoe heeft de regering van Trump besloten welke tarieven aan welke landen in rekening moeten worden gebracht?

Trump zei dat zijn regering het tarief voor elk land heeft bepaald op basis van de monetaire heffingen die die landen in rekening brengen op Amerikaanse importen, evenals niet-monetaire handelsbarrières zoals regelgeving die het voor Amerikaanse producten moeilijker maken om die markten te betreden. De president voegde toe dat de wederzijdse tarieven nog steeds maar de helft zijn van de tarieven die die landen hanteren voor Amerikaanse producten, en hij noemde zijn nieuwe heffingen “vriendelijk”. 

Zullen andere landen waarschijnlijk wraak nemen op Amerikaanse tarieven? Ja. China zei vrijdag dat het vanaf 10 april een tarief van 34% zal opleggen aan de import van alle Amerikaanse producten. Het Chinese ministerie van Handel zei ook dat het strengere beperkingen zou invoeren voor de export van zeldzame aardmetalen — materialen die worden gebruikt in producten zoals computerchips en batterijen voor elektrische voertuigen — en 27 extra Amerikaanse bedrijven sancties zou opleggen. Dit is een agressieve, escalerende reactie die een deal op korte termijn om de handelsoorlog tussen de twee supermachten te beëindigen zeer onwaarschijnlijk maakt een onderzoeksrapport duidelijk.

Andere landen hanteren nu een meer afgemeten aanpak in hun reactie. De handelschef van de Europese Unie, Maros Sefcovic, zal naar verwachting vrijdag met Amerikaanse functionarissen vergaderen nadat Trump het blok van 27 landen met een tarief van 20% heeft getroffen. Sefcovic vertelde AFP donderdag dat de EU op “een kalme, zorgvuldig gefaseerde, verenigde manier” zou handelen en tijd zou vrijmaken voor gesprekken, maar hij waarschuwde ook dat het blok “niet werkeloos zal toekijken, mochten we niet in staat zijn om een ​​eerlijke deal te bereiken”. 

In Suriname wordt van deze situatie misbruik gemaakt en ligt een nieuwe generatie inflatie op de loer. De cambio’s hebben van de ene op de andere dag de koersen omhoog geschroefd. 

error: Kopiëren mag niet!