OPTSU Assemblee-kandidate voor de verkiezingen van 25 mei, presenteert een Herstelplan voor het onderwijs in Suriname, gericht op het verbeteren van de onderwijskwaliteit op macro-niveau. Haar voorstellen richten zich op inclusiviteit, samenwerking tussen stakeholders, en het aanpakken van structurele problemen, zo zegt ze in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname/
Kernpunten van het Herstelplan:
Kernpunten van het Herstelplan zijn volgens Hoogdorp, dat iedereen betrokken wordt: leerkrachten, ouders en leerlingen en dat nieuwe lesmaterialen moeten worden voorzien van duidelijke handleidingen.
Hoogdorp stelt, dat er een tekort is aan vakdocenten, waardoor leerkrachten vaak onvoldoende gekwalificeerd zijn voor de vakken die zij geven.
“Focus op het verminderen van de werkdruk en het verbeteren van de vakkennis van leerkrachten.”
“Ouders worden aangemoedigd om minstens één keer per maand de school te bezoeken om het gedrag en de prestaties van hun kinderen te monitoren. School-appgroepen, een positief gevolg van de Covid-pandemie moeten worden behouden om communicatie te verbeteren”, aldus Hoogdorp.
Ze is ook van mening, dat oudercommissies moeten worden opgericht om bij te dragen aan het schoolbeleid.
Ook moet als het aan haar ligt de naschoolse opvang worden uitgebreid, inclusief maaltijden en begeleiding, om kinderen uit kansarme gezinnen te ondersteunen.
“Eerlijke en toegewijde mensen” zijn volgens haar nodig om deze initiatieven succesvol te maken.
Taalontwikkeling
Ze gaat ook in op taalontwikkeling: “De moedertaal is belangrijk voor communicatie thuis, maar op school moeten Nederlands, Engels en Spaans dominant blijven.
Leerkrachten moeten basiskennis hebben van verschillende moedertalen om de overgang naar de schooltaal te vergemakkelijken, zonder dat de moedertaal de overhand neemt.”
Meredith Hoogdorp biedt een veelzijdig plan dat gericht is op duurzame verbetering van het Surinaamse onderwijs. Haar focus op samenwerking, kwaliteit en gelijkheid maakt het een beloftevolle aanzet voor hervormingen. Succes hangt af van praktische uitvoering en brede steun vanuit de samenleving.