Onlangs heeft een groep particuliere vuilophalers een schrijven gestuurd naar het ministerie van Openbare Werken over de verhoogde dumpkosten die op 11 december 2024 zijn goedgekeurd tijdens een vergadering van de Regeringsraad. De kosten zijn hierop alsnog verlaagd van SRD 700 per kuub naar SRD 350 per kuub.
De vertegenwoordiger van de particuliere vuilophalers, de heer Dave van Aerde, geeft in gesprek met een verslaggeefster van Dagblad Suriname aan, dat de situatie ernstig kritiek is:
“Als de particuliere vuilophalers stoppen, hebben we een groot probleem waarbij de gezondheidszorg in nog grotere problemen zal komen. De situatie is nu al zorgwekkend, maar dat is weer een ander verhaal op zich.”
Hij benadrukt dat er plannen zijn geschreven en gestuurd naar het ministerie, maar dat deze niet serieus worden genomen en dat er geen actie wordt ondernomen om het probleem aan te pakken. Zij gaan volgens Van Aerde vooral voor hun eigen voordeel. “Een andere groep aannemers, die voor de staat werkt, heeft ook problemen. Hier heeft de overheid de werkuren gekort van 13 uren naar 8 uren. Dus weer een probleem erbij.”
Aan Van Aerde wordt gevraagd wat de inkomsten zijn van een particuliere vuilophaler. “Het is moeilijk om dat precies uit te drukken, omdat het om de omzet per gebied gaat. Ik schat ruwweg SRD 6.500 per wijk afhankelijk hoeveel wijken per dag, maar de aannemer van de staat heeft nog bijkomende kosten zoals arbeiders, benzine en onderhoudskosten. Uiteindelijk houden ze niets over voor zichzelf. En hoe verder met hun gezinnen?”
Van Aerde was één van de oprichters van de Bond van Vuilophalers, 10 jaren geleden. De situatie van de particuliere vuilophalers, en nu ook die van de aannemers van de staat, roept vragen op over de duurzaamheid van hun werkzaamheden en de impact op de volksgezondheid. Het is duidelijk dat er dringende oplossingen nodig zijn om deze cruciale dienstverlening in stand te houden.
CS