LVV gaat tot verscherpte controle over tegen illegale visaanlandingen in Marowijne

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft laten weten dat er opgetreden zal worden tegen illegale visaanlandingen in het district Marowijne. Er zal ook verscherpt controle worden uitgevoerd tegen het transport vanuit Marowijne van illegaal opgekochte vis. 

In een bekendmaking wijst LVV erop dat het voor commerciële vissersvaartuigen verboden is om aan te meren en of visvangsten aan te landen in het district Marowijne. Per 14 april zal de controle op deze zaken verscherpt worden uitgevoerd. Bij constateringen van ongeregeldheden zal in samenspraak met de daartoe bevoegde autoriteiten overgegaan worden tot het treffen van gepaste maatregelen, waarschuwt het ministerie.

Volgen LVV zijn er in het district Marowijne geen goedgekeurde aanlandingsplaatsen. 

Volgens de vergunningsvoorwaarden is het voor de commerciële visserij verplicht gesteld dat alle gevangen vis aangeland dient te worden binnen Suriname, en wel op de door LVV goedgekeurde aangegeven aanlandingsplaats, zoals vermeld op de visvergunning.

Al geruime tijd is er sprake van een sterk toegenomen aantal illegale SK (Surinaamse Kust) en BV (Binnenwateren) type vissersvaartuigen die vanuit het Marowijne opereren. 

De controle in de strijd tegen illegale, ongemelde en ongereguleerde visserij zal worden aangescherpt. Dit ter garandering van en duurzaam visserijbeheer en behoud van onze vis exportmarkten, laat LVV weten.

EU-sanctieprocedures tegen Suriname

De verscherpte controle tegen illegale visaanlandingingen langs de Marowijnerivier is een van de concrete maatregelen die de Europese Unie (EU) eist van Suriname tegen de illegale visserij in Surinaamse wateren voor de kust. De EU heeft tegen Suriname vorig jaar sanctieprocedures ingezet, omdat het land onvoldoende zou doen om illegale visserij tegen te gaan. 

De sanctieprocedures tegen Suriname zijn ingezet op basis van een formele klacht van Frans Guyana c.q Frankrijk. Autoriteiten in Frans Guyana hebben jaren bij Suriname erop aangedrongen maatregelen te treffen tegen illegale vissersvaartuigen die vanuit Surinaamse wateren de visgronden van Frans Guyana binnentreden om er illegaal vis te vangen. Veelal gaat het om Guyanese vissers met al dan niet vervalste visvergunningen. Omdat concrete acties vanuit Suriname uitbleven heeft Frankrijk besloten Suriname bij de EU aan te brengen. 

De EU is een belangrijke afzetmarkt van Surinaamse vis en visproducten. Suriname loopt groot risico dat het door de EU op de zwarte ljst wordt geplaatst. Dat zou tot gevolg hebben dat Surinaamse vis de toegang tot de EU-markt wordt ontzegd. Een exportstop zal rampzalige economische gevolgen hebben voor de Surinaamse vissector. Sancties door de EU worden normaliter opgevolgd door de VS, en omgekeerd ook. 

Eerder heeft LVV-minister Parmanand Sewdien aangegeven dat Suriname er alles aan doet om blacklisting door de EU te voorkomen. Eenmaal op de “blacklist” zal het volgens Sewdien voor Suriname praktisch onmogelijk zijn om er vanaf te komen, omdat niet aan de heel strenge voorwaarden voldaan zal kunnen worden.

error: Kopiëren mag niet!