Suriname kijkt naar Finland: Een toekomst met gratis onderwijs voor allen

In Suriname spreekt ir. Dharm Mungra, voorzitter van de Nieuwe Leeuw, over ambitieuze plannen om het onderwijs in het land te transformeren. Met de verwachte inkomsten uit olie en gas wil hij een systeem ontwikkelen dat vergelijkbaar is met dat van Finland, waar onderwijs volledig gratis is voor alle leerlingen. 

Volgens Mungra is een goed opgeleide samenleving essentieel voor de toekomst van Suriname. Hij benadrukt dat er direct wordt gewerkt aan een hoog ontwikkeld volk, zodra de financiële middelen beschikbaar zijn.

Finland staat wereldwijd bekend om haar progressieve onderwijssysteem. Leerlingen ontvangen niet alleen gratis schoolboeken en maaltijden, maar ook gezondheids- en sociale ondersteuning. Vanaf groep 3 krijgen kinderen tablets, terwijl oudere leerlingen laptops gebruiken. Er zijn bovendien aangepaste maaltijden voor specifieke behoeften, zoals vegetarisch of glutenvrij eten. Extra kosten voor ouders bestaan niet, omdat de staat alle kosten draagt. Deze investering wordt als cruciaal gezien voor een sterke economie, een solide gezondheidszorgsysteem en sociale rechtvaardigheid.

Mungra gelooft dat Suriname dezelfde weg kan bewandelen. Door in onderwijs te investeren, legt hij de basis voor een welvarende toekomst. Het doel is duidelijk: een generatie opvoeden die klaar is om Suriname naar nieuwe hoogten te leiden.

De financiering hiervan zal kunnen geschieden uit het in te stellen Spaar en Stabilisatie Fonds die alle inkomsten uit onze natuurlijke rijkdommen zal gaan beheren . In de oorspronkelijke concept Wet was opgenomen dat 20% van de middelen uit dit Fonds zullen worden aangewend ten behoeve van de ontwikkeling van onze Onderwijssector. In de verwerpelijke herschreven versie van deze wet dat aan het parlement was voorgelegd maar gelukkig nog niet is goedgekeurd, krijgen toekomstige regeringen vrij spel om de goede bedoelingen omtrent het gebruik van inkomsten uit onze olie- en andere sectoren te ondermijnen. 

In deze ontwerpwet ontbreken wettelijke vastgelegde bestedingspercentages van de beschikbare fondsen aan specifieke aandachtsgebieden zoals: gezondheidszorg, onderwijs, bevordering ontwikkelingen MKB sector, klimaatadaptatie en begrotingsstablisatie. 

Door Dharm Mungra werd in een open brief aan de president, de Assemblee en de Staatsraad destijds hierop gewezen waarbij hij aangaf dat een fonds zonder onafhankelijkheid en transparantie niet alleen een ernstig  bestuurlijk falen zal betekenen, maar ook een gemiste kans om een welvarende toekomst voor de komende generaties te waarborgen.

error: Kopiëren mag niet!