Vreedzame Eid-al-Fitr viering in Suriname: Eenheid in verscheidenheid

De heilige maand Ramadan werd dit jaar in Suriname afgesloten op 30 en 31 maart. Terwijl de staat Eid-al-Fitr officieel op 31 maart uitriep, vierden sommige moslims, gebaseerd op eigen islamitische interpretaties, het feest al op 30 maart.

Ondanks verschillen legden gelovigen de nadruk op wat hen verbindt: gemeenschap, vrede en het delen van vreugde. In kleurrijke kleding stroomden duizenden naar de moskeeën, onder wie president Chan Santokhi, die zowel tijdens Ramadan als op Eid talloze moskeeën  bezocht.

Wat is Eid-al-Fitr?

Eid-al-Fitr, het ‘Feest van het Breken van de Vasten’, markeert het einde van Ramadan. Het staat voor dankbaarheid, naastenliefde en verzoening, gevierd met gebed, feestmaaltijden en liefdadigheid.

Fatima’s verhaal: “Eid is thuiskomen”

“Voor mij betekent Eid thuiskomen”, vertelt Fatima, 28. “Na een maand vasten voel ik een diepe verbondenheid met mijn familie en Allah. Dit jaar vierden we het met een uitgebreid diner, gebeden en het uitwisselen van geschenken. Zelfs mijn nichtjes, die in Nederland wonen, reisden speciaal af. Het mooiste is het moment dat we samen Allahu Akbar zingen – dan voelt alles heel even perfect.”

Herdenking en hoop

Tijdens de vieringen werd ook stilgestaan bij slachtoffers van oorlogen wereldwijd. Suriname wordt gezien als een symbool van vrede en religieuze tolerantie, waar moskee en synagoge naast elkaar staan. “Ons land laat zien dat harmonie mogelijk is”, aldus een gemeenteleider.

Achmend: “Eid in Suriname is magisch”

Achmend, 42, reisde van Curaçao naar Suriname om Eid met familie te vieren. “Hier voel ik me thuis. We eten bami , delen sate en dansen op Bollywood-muziek. Het is een mix van traditie en Surinaamse warmte. Dit kan nergens anders!”

Persoon uit Turkije, 58 jaar: “Suriname is uniek”

Een persoon uit Turkije en werkzaam in Paramaribo, zegt: “Hier viert iedereen Eid op zijn eigen manier, zonder conflicten. Moslims, christenen en hindoes leven samen. Dat maakt Suriname tot een lichtpunt in de wereld.”

Surinaamse moslims benadrukken dat Suriname een voorbeeld is van vreedzaam samengaan, terwijl elders religieuze spanningen nog altijd hoog zijn. “Wij laten zien dat respect en liefde sterker zijn”, aldus een moslim gelovige.

error: Kopiëren mag niet!