Alcoholverslaving onder jongeren in Suriname bereikt zorgwekkende niveaus. Recente cijfers tonen aan dat maar liefst 40 procent van de jongeren tussen 16 en 20 jaar kampt met alcoholverslaving. Deze schokkende cijfers kwamen aan het licht tijdens een recent symposium over verslavingszorg, georganiseerd door de RGD Nickerie en de Stichting Geneeskundig Genootschap Den Haag, waar experts hun bevindingen deelden.
Het gebruik van alcohol, cannabis en crack bij jeugdigen
Randhir Nanda, voorzitter van de Nationale Anti-Drugs Raad (NAR) en medisch directeur van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), presenteerde tijdens het symposium verontrustende data over verslaving onder Surinaamse jongeren. Naast de 40 procent alcoholverslaafde jongeren tussen 16 en 20 jaar, is ruim 39 procent van de 18-22-jarigen verslaafd aan cannabis en gebruikt 33 procent van de 14-23-jarigen crack.
Alcoholisme
Alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, is een ernstige aandoening waarbij jongeren niet meer kunnen stoppen met drinken, ook al veroorzaakt het problemen in hun dagelijks leven. Ze ervaren een onbedwingbare drang naar alcohol, hebben steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen en krijgen ontwenningsverschijnselen wanneer ze proberen te minderen of te stoppen.
Wereldtrend
Het drinken van alcohol onder jeugdigen is in veel landen een grote zorg. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat een kwart van alle 15- tot 19-jarigen actieve drinkers zijn, wat neerkomt op 155 miljoen adolescenten.
Waarom toename in Suriname?
Het aantal jongeren met een alcoholverslaving in Suriname stijgt snel. Suggestief komt dit vooral doordat jongeren makkelijk aan alcohol kunnen komen, omdat er bijna niet wordt gecontroleerd op alcoholverkoop of de handhaving van de wetgeving ontbreekt.
Bovendien speelt sociaal-culturele acceptatie van alcohol ook een rol. Veel mensen zien het drinken van alcohol als iets normaals, vooral tijdens feesten en sociale bijeenkomsten. Daarnaast spelen psychosociale problemen zoals werkloosheid en het gevoel geen toekomst te hebben een belangrijke rol. Jongeren die weinig perspectief zien, grijpen sneller naar de fles.
SD