Regering stelt garantie opkoopprijs padie vast op SRD 600, rijstexport wordt gesubsidieerd

De regering heeft besloten een garantieprijs voor padieopkoop vast te stellen van SRD 600 per baal van 79 kilogram. Om de export te ondersteunen, waardoor er ruimte ontstaat in de overvolle padieschuren in Nickerie, zal aan rijstexporteurs een exportsubsidie worden verstrekt. Deze exportsubsidie moet ervoor zorgen dat de gegarandeerde padieopkoopprijs van SRD 600 gewaarborgd blijft. De situatie momenteel in de rijstsector is. dat rijstexporteurs met overvolle schuren zitten met padie van de vorige oogst. 

Hierdoor zeggen ze niet in staat te zijn padie van de huidige oogst op te kopen. De overvolle padieschuren hebben ermee te maken dat ze niet rendabel kunnen exporteren vanwege de sterk gedaalde prijs van witte rijst op de internationale markt. In de voorbije periode is de prijs van witte rijst op de wereldmarkt sterk gedaald van boven de USD 600 per ton naar gemiddeld USD 400 per ton. 

Met een hoge padieopkoopprijs waar padieboeren elk seizoen weer om vragen, wordt exporteren steeds problematischer en zelfs onmogelijk. Vandaar het besluit van de regering om de rijstexport te subsidiëren. 

Hoeveel geld hiermee gemoeid zal gaan, gaan regering en exporteurs de komende dagen exact uitrekenen. Volgende week zal de regering daarover een besluit nemen. Vooralsnog wordt uitgegaan van een exporthoeveelheid van 25.000 ton rijst ter waarde van circa USD 2 miljoen.

Lokale rijst en rijst voor export

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verduidelijkte donderdag op de persconferentie van de regering raadsvergadering dat de subsidie slechts geldt voor de export. 60 procent van de rijstproductie is bestemd voor de export. Indien de rijstexport stagneert of helemaal niet op gang komt, zoals nu het geval is, blijven de padieschuren vol. Door de export middels subsidie te ondersteunen, ontstaat er ruimte in de schuren en kan er weer padie worden opgekocht.

In Nickerie is de padieoogs nu in volle gang, en er dreigde een crisissituatie te ontstaan waarbij rijpe padie in het veld niet afgeoogst kon worden en uiteindelijk verloren zou gaan. Dit zou desastreuze gevolgen hebben voor boeren. De onrust en onzekerheid onder de boeren in Nickerie van de voorbije periode heeft hoofdzakelijk hiermee te maken.

Een andere situatie die speelt is dat de rijstexporteurs c.q padieopkopers niet over het nodige kapitaal beschikken om padie op te kopen. Hun kapitaal zit vast in de padie van voorgaande oogsten die momenteel in de schuren opgeslagen ligt. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Governor van de Centrale Bank van Suriname zich bereid verklaard kapitaal beschikbaar te stellen aan opkopers via hun respectieve particuliere banken, tegen een redelijke rente. Opkopers en banken zullen dit zakelijke proces onderling afhandelen. 

Voor dit seizoen zullen uitsluitend die opkopers worden gefaciliteerd die zich houden aan de vastgestelde opkoopprijs van SRD 600 per baal.

Terwijl LVV-minister Sewdien donderdag op de persconferentie bezig was het besluit van de regering toe te lichten, was er in Nickerie een actie gaande van enkele boze rijstboeren.

Voor het gebouw van het commissariaat in Nieuw Nickerie dumpten zij een lading padie. Dit deden ze uit protest tegen het te lang uitblijven van enige actie van de regering op de problematiek rond de padieopkoopprijs.

error: Kopiëren mag niet!