Gemiste kans: 5.000 zorgbanen en hogere salarissen in Suriname

Tussen 2020 en 2025 is minstens SRD 20-21 miljard (€684 miljoen) in de zorg gepompt, maar volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft de regering-Santokhi een kans gemist om meer dan 5.000 goedbetaalde banen te creëren. Door gebrek aan kennis, bestuurlijke onkunde en irrationele overwegingen is deze kans niet benut, wat zowel patiënten als zorgverleners zwaar heeft getroffen.

Volgens de VES hadden minstens 10 gespecialiseerde zorgstraten kunnen worden opgezet, wat niet alleen de medische sector had versterkt, maar ook economische groei had gestimuleerd door private investeringen. In plaats van een regionaal voorbeeld te zijn, is de zorg nu een fiasco. Zorgstraten hadden kunnen leiden tot extra banen voor verpleegkundigen, laboratoriumpersoneel, radiologen, fysiotherapeuten en andere medische professionals, waardoor zowel de werkgelegenheid als de kwaliteit van de zorg waren verbeterd.

Daarnaast hadden zorgstraten het tekort aan gespecialiseerd personeel kunnen oplossen door tijdig expertise uit het buitenland aan te trekken en beter gebruik te maken van schaarse middelen. De huidige vraag naar specialistisch personeel is hoog, met name in psychiatrie, interne geneeskunde, chirurgie en radiologie.

De VES adviseert de volgende regering na 25 mei 2025 om private participatie te stimuleren, een medische PSA-kaart voor buitenlandse zorgverleners in te voeren en de studiebeperkingen voor geneeskunde, farmacie en verpleegkunde af te schaffen. Daarnaast pleit de VES voor een transparante selectieprocedure voor specialisatietrainingen en vrije vestiging van artsen en apothekers.

Kortom, de zorg in Suriname heeft dringend innovatieve oplossingen nodig om de kwaliteit te verbeteren en levens te redden. (Bron: VES)

error: Kopiëren mag niet!