Terwijl het ministerie van Openbare Werken voorbereidingen treft om een dijk op te zetten in het Weg naar Zee gebied om de kust te beschermen tegen de steeds meer opkomende zee, heeft professor Sieuwnath Naipal van de Anton de Kom Universiteit aangegeven dat het Mangrove Project niet volledig is afgelopen. Echter is er momenteel geen ademruimte meer.
Project niet verlopen
Volgens Naipal wordt geprobeerd om middels het verzamelen van zoveel mogelijk data te kijken welke aanpak het beste zou zijn. “De emoties lopen nu hoog op en de aanpak zal waarschijnlijk anders zijn. Wat betreft ons project, we hebben het nog niet kunnen afronden. We waren nog bezig, maar vanwege de aanslagen op de klei hebben we onze inspanningen verlegd naar het beschermen van die klei”, aldus Naipal. Volgens de wetenschapper gaf de minister van Openbare Werken al vroeg aan dat er geen financiële middelen beschikbaar waren. “Wij waren ons daar bewust van en hebben geprobeerd te helpen waar mogelijk. We hebben ons niet alleen beziggehouden met het planten van mangroven, want mangroven kunnen pas groeien als er modder is. Daarom hebben we sedimenttrapping opgezet om de groeiomstandigheden te verbeteren.” Volgens Naipal, die tegenover ABC sprak, is het aantal geplante mangroveboompjes, zeker meer dan 10.000. “Helaas is een groot deel daarvan weggespoeld, omdat er onvoldoende sediment aanwezig is. Zelfs de bestaande mangroven verdwijnen, maar het positieve eraan is dat wanneer grote bomen omvallen, ze nog steeds bescherming bieden. Mangroven, dood of levend, beschermen de kustlijn.”
Mangroven beschermen
Volgens Naipal is het cruciaal dat mangroven een zone hebben waarin ze zich kunnen herstellen. “Als ze tegen een muur komen zonder ruimte om terug te groeien, verdwijnt de bescherming volledig. Dit leidt niet alleen tot erosie, maar ook tot verdieping van de kustlijn, soms tot wel één of twee meter, waardoor verdere aanplant niet meer mogelijk is. Voorlopig staat het Mangrove Project on hold en zal ik mij daar niet actief mee bezighouden, zeker nu er plannen zijn voor een dam bij Weg naar Zee. Toch blijven we via de universiteit en andere partners doorgaan met het planten van mangroven. Mangroven vormen de levensader van Suriname. Zonder mangroven zal er veel meer nodig zijn om de kust te beschermen. Je kunt mangroven niet zomaar vervangen door een dijk.”
Het lag in de bedoeling om een groot gebied van verloren kustgebied in het noorden van Paramaribo op een natuurlijke wijze te herstellen. De ‘trapping’ systemen zijn bedoeld om sediment achter te houden. Het project is in juli 2022 gestart. Het project moest de oprukkende erosie minimaliseren op een natuurvriendelijke manier. Echter door klimaatverandering ging de erosie in hoog tempo door.