LVV-minister uit opnieuw bezorgdheid over gevolgen klimaatverandering voor voedselproductie

Suriname behoort tot de 5 toplanden in de wereld met een hoog risico voor watergerelateerde problemen. De problemen die zich voordoen, zoals de overstroming te Weg naar Zee vanwege een dambreuk, zal zich blijven herhalen. Het gevaar komt niet alleen vanuit de zee, maar ook in het binnenland doen zich problemen voor. Daar is het juist vanwege de droogte door het wegblijven van regen. 

Volgens minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is het duidelijk dat er iets aan de hand is met het klimaat. Het is zaak dat de aandacht geconcentreerd moet worden op het zoeken naar mogelijke oplossingen voor de gevolgen. De veranderingen in het klimaat hebben negatieve effecten op de productie van voedsel en daarmee de voedselzekerheid. 

Landbouw-minister Parmanand uitte woensdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad-vergadering opnieuw zijn grote bezorgdheid over de gevolgen van  klimaatverandering voor de productie van voedsel. Er moet nagedacht worden over andere manieren en technieken om voedsel te verbouwen. 

Eerder gaf de minister aan dat ook de infrastructuur in agrarische gebieden aangepast zullen moeten worden aan de veranderende omstandigheden. Dit alles vereist enorme investeringen. De overheid en de particuliere sector moeten alvast serieus hierover van gedachten wisselen. 

Bescherming voedselproductie

In dit kader zegt Sewdien dat het beleid van zijn ministerie gericht is op het mobiliseren en organiseren van boeren. Hij verwijst naar de diverse maatregelen die in de rijstsector zijn genomen. Die zijn gericht op de bescherming van de productie van rijst, het hoofdvoedsel in Suriname. Maar ook de producten van andere gewassen en producten is belangrijk. 

Er dient voor gezorgd te worden dat de bevolking elke dag voedsel op tafel heeft. 

De negatieve effecten van klimaatverandering worden steeds meer merkbaar en gaan erg snel. 

Minister Sewdien maakt ook melding van een grant die de Vlaamse overheid aanbiedt om op diverse plekken in het binnenland sensoren te plaatsen die de kwaliteit van het water kunnen meten. Deze sensoren kunnen waarschuwingen geven over de waterkwaliteit, opdat tijdig maatregelen genomen zouden kunnen worden.

Het ministerie van Openbare Werken is al bezig op diverse plekken in het land regenmeters en andere apparaten te plaatsen om gegevens te meten.

Het is volgens de LVV-minister nu “all hands on deck” om met de gegevens die beschikbaar zijn voorspellingen te kunnen doen. Andere landen kunnen dat al doen, en Suriname kan op dit vlak alle hulp die geboden wordt best gebruiken.

error: Kopiëren mag niet!