Dromen zijn een mysterieus fenomeen dat zich afspeelt in onze slaap, maar waarom herinneren we ons slechts een fractie ervan?
Dr. Emma van der Meer, neurowetenschapper legt uit: “Ons brein is tijdens de REM-slaap, de fase waarin we het meest dromen, wel actief, maar het geheugen wordt tijdelijk op een laag pitje gezet.”
Een belangrijke reden waarom we dromen vergeten, is het ontbreken van consolidatie in het langetermijngeheugen. “Dromen worden vaak opgeslagen in het kortetermijngeheugen. Als we niet direct na het ontwaken aan een droom denken, verdwijnt deze snel”, zegt dr. Van der Meer.
Een voorbeeld: als je midden in de nacht wakker wordt en je een levendige droom herinnert, maar daarna weer in slaap valt zonder erover na te denken, is de kans groot dat je de droom de volgende ochtend bent vergeten.
Ook speelt de neurotransmitter noradrenaline een rol. Tijdens de REM-slaap is het niveau van noradrenaline, dat belangrijk is voor geheugenopslag, erg laag. “Dit verklaart waarom we dromen vaak niet goed kunnen onthouden”, aldus dr. Van der Meer.
Sommige mensen hebben echter een beter droomgeheugen. Dit kan komen door vaker wakker worden tijdens de REM-slaap of door bewust aandacht te besteden aan dromen. “Mensen die een droomdagboek bijhouden, trainen hun brein om dromen beter te onthouden”, geeft ze als voorbeeld.
Kortom, het vergeten van dromen is een natuurlijk proces, maar met wat oefening kun je je droomherinnering verbeteren.