Leiderschapsrace OAS gaat niet over VS versus China in Latijns-Amerika

Toen Chandrikapersad “Chan” Santokhi vijf jaar geleden het presidentschap van Suriname op zich nam, stond het land “op de rand van een financiële afgrond,” aldus zijn eigen woorden. De Covid-pandemie en jarenlang economisch wanbeheer onder voormalig militair Desi Bouterse hadden Suriname in een schuldenval gestort, met China als belangrijkste schuldeiser. Hoewel Chinese investeringen nieuwe wegen en woningen brachten, trokken de hoge rentetarieven op leningen de staatskas leeg. 

“Een echt succesverhaal”

Nu, met Santokhi’s herverkiezingsambities en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, die strijdt om de hoogste functie bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), lijkt er vooruitgang te zijn geboekt. Volgens het Internationaal Monetair Fonds groeit de economie, neemt inflatie af en daalt de staatsschuld.

“Ik denk dat het een echt succesverhaal is”, zei Mauricio Claver-Carone, speciaal gezant van president Donald Trump voor Amerika. Claver-Carone is enthousiast over de ontwikkeling van Suriname en noemt recente suggesties dat het land een soort Chinese kolonie zou zijn geworden “absoluut onjuist.” Deze beweringen komen naar voren in de context van de race om het leiderschap van de OAS, een organisatie waarvan de effectiviteit steeds meer ter discussie staat. Tegenstanders van Ramdin hebben via social media en een column in Newsmax gesuggereerd dat hij en Suriname proxies zijn voor China, dat volgens het artikel “de OAS wil controleren en alleen Trump dit kan stoppen.”

Deze suggesties zijn misleidend, aldus Sir Ronald Sanders, vertegenwoordiger van Antigua en Barbuda bij de OAS. Hij benadrukt dat de VS, als lid van de OAS, directe invloed heeft op beslissingen, terwijl China slechts waarnemer is zonder inspraak. De race om het leiderschap van de OAS wordt zo ten onrechte voorgesteld als een geopolitieke strijd tussen de VS en China, wat volgens Sanders “volledig losstaat van de realiteit” en afleidt van de kernvraag: wie is de meest capabele kandidaat om het secretariaat te leiden?

Twee officiële kandidaten, één onofficiële

Ramdin neemt het op tegen Rubén Ramírez Lezcano, minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay. Hoewel deze twee de officiële kandidaten zijn, is er een derde onofficiële kandidaat in de race gestapt: Arnaldo André, minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica. 

Suriname, geografisch in Zuid-Amerika maar politiek onderdeel van CARICOM, ontvangt steun van zijn 14 OAS-stemmen. Ramírez presenteert zich openlijk als partij voor de VS en suggereert zelfs steun van Trump, hoewel de VS formeel geen kandidaat heeft gesteund.

Claver-Carone benadrukt dat beide kandidaten pro-Amerikaans zijn. “Het is geen race tussen een bondgenoot van de VS en een bondgenoot van China. Dat is een vals verhaal”, aldus Claver-Carone. Ook Santokhi spreekt zich uit tegen de beschuldigingen dat Suriname een proxy voor China zou zijn. “Ons buitenlands beleid is gebaseerd op wereldwijd erkende waarden en normen”, zei hij. “Het idee dat Suriname’s ambities in het westelijk halfrond verband houden met China is onjuist, ongegrond en kwaadaardig.”

Het succesverhaal van Suriname

Toen Santokhi’s regering in 2020 aantrad, erfde het een schuldenportefeuille van bijna $4 miljard, oftewel 150% van het BBP. Onder meer dan $500 miljoen aan Chinese schulden kampte het land met een negatieve groei van 16% en stijgende inflatie. Washington zag hierin “een historische kans”, aldus Claver-Carone, om Suriname te helpen uit zijn Chinese schuldenval te komen. Met moeite werden schulden geherstructureerd en economische hervormingen ingezet, ondersteund door het IMF. Claver-Carone noemt dit een voorbeeld van hoe de VS samenwerkt met leiders die openstaan voor hulp.

Vandaag de dag groeit Suriname weer, trekt buitenlandse investeringen aan en wordt beschouwd als een pro-Amerikaans land. Toch blijft de VS sceptisch over de OAS zelf, zoals Claver-Carone benadrukt. “We geloven duidelijk dat de OAS kapot is en dat er veel moet gebeuren”, zei hij. Niettemin erkent hij dat Ramdins kandidatuur een historische kans is voor een Caribisch land om de organisatie te leiden.

Regionale steun voor Ramdin

Vorige week bevestigde de premier van Barbados tijdens een regionale top van CARICOM de steun van het blok aan Ramdin. Dit betekent 14 stemmen van de 34 leden die hun stem zullen uitbrengen. Claver-Carone, die eind maart het Caribisch gebied bezoekt met minister Marco Rubio, erkent de waarde hiervan. “Het betekent niet dat we blindelings vertrouwen of willen investeren in de OAS. Maar we zien de potentie van een historische kans.”

De race om het leiderschap van de OAS blijft spannend, maar één ding is duidelijk: het gaat niet om een geopolitieke strijd tussen de VS en China. Het gaat om capaciteit, visie en de toekomst van de regio. 

(Bron: Miami Herald)

error: Kopiëren mag niet!