Guyana mobiliseert internationale partners na inval Venezolaans militair schip in Stabroek Block

De president van Guyana, Irfaan Ali, heeft zaterdag aangekondigd dat zijn land internationale partners in paraatheid heeft gebracht na een incident waarbij een Venezolaans militair patrouillevaartuig floating production storage and offloading (FPSO)-schepen in het Stabroek Block benaderde. Het Venezolaanse schip beweerde dat de schepen opereerden in betwiste internationale wateren.

“Onze internationale partners staan vastberaden en klaar om Guyana te steunen en ervoor te zorgen dat onze soevereiniteit en territoriale integriteit worden gerespecteerd en geëerd”, zei Ali in een landelijke uitzending. Hij noemde onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Verenigde Staten, het Regional Security System en Brazilië als betrokken partners. “We blijven samenwerken met andere buurlanden, waaronder Brazilië, op militair en staatsniveau”. voegde hij toe.

President Ali deelde ook mee dat hij oppositieleider Aubrey Norton heeft geïnformeerd en dat verdere gesprekken zullen volgen zodra Norton terugkeert naar Georgetown.

Sinds het incident heeft Guyana zijn lucht- en kustwachtmiddelen naar het gebied gestuurd. “Guyana blijft toegewijd aan vrede en de rechtsstaat. We zullen diplomatieke oplossingen blijven nastreven, maar we zullen geen bedreigingen voor onze territoriale integriteit tolereren”, benadrukte Ali.

Het incident vond plaats rond 7 uur ’s ochtends lokale tijd, toen een patrouillevaartuig van de Guaiquerí-klasse in de buurt van de FPSO Prosperity voer en een radiobericht uitzond waarin werd gesteld dat het olieschip opereerde in “betwiste internationale wateren.”

Ali heeft de secretarissen-generaal van de Verenigde Naties, het Gemenebest, de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), het Regionale Veiligheidssysteem van de Caribische Gemeenschap en het Internationaal Gerechtshof op de hoogte gebracht van de situatie. Het OAS-secretariaat veroordeelde de acties van Venezuela “ondubbelzinnig” en noemde ze een schending van het internationaal recht.

“Dergelijke intimiderende handelingen vormen een duidelijke schending van het internationaal recht, ondermijnen de regionale stabiliteit en bedreigen de principes van vreedzame coëxistentie tussen landen”/ aldus de OAS.

Ook de voorzitter van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), de premier van Barbados Mia Mottley, en Ralph Gonsalves, premier van St. Vincent en de Grenadines en gesprekspartner voor de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), zijn op de hoogte gebracht en hebben contact opgenomen met de Venezolaanse regering.

Het Stabroek Block, waar ExxonMobil dagelijks 650.000 vaten ruwe olie produceert, is recentelijk ook in het nieuws geweest vanwege de ontdekking van een grote gasvoorraad van 1,2 miljard kubieke voet gas in Longtail.

Deze escalatie volgt kort op de beslissing van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump om een vergunning in te trekken die het Amerikaanse bedrijf Chevron toestond koolwaterstofproducten te verkopen vanuit Venezuela.

error: Kopiëren mag niet!