Suriname weer internationaal gesignaleerd voor illegale handel jaguars

In de Washington Post is enkele dagen terug een artikel verschenen over de illegale handel van delen van dieren die afkomstig zijn uit Suriname. De bestemmingsmarkt zou China zijn en gaat het onder andere om jaguars en oiema’s uit Suriname. De ‘bedreigde’ jaguars die in Suriname leven, worden door criminele organisaties gestroopt en op de Chinese markt verkocht. De Washington Post (WP) meldde dat de milieuorganisatie Earth League International (ELI) tussen 2017 en 2022 1.945 gevallen van stroperij en handel in wilde dieren in 18 Latijns-Amerikaanse landen heeft geïdentificeerd, waaronder 188 bedreigde jaguars. 

De handel in jaguars vindt naar verluidt aanzienlijk plaats in Suriname. ELI merkte op dat de handel in jaguars plaatsvindt om jaguar hoektanden en -huiden te gebruiken voor sieraden en interieurartikelen, of om bepaalde lichaamsdelen te promoten en te verkopen als mannelijke potentieversterkers. De meeste vraag naar jaguars komt uit China. 

ELI volgde een ‘undercoveragent’ van het Federal Bureau of Investigation (FBI) die een Chinese persoon ontmoette die betrokken was bij een netwerk voor de handel in wilde dieren in een restaurant in Suriname en verklaarde dat ‘makelaars’ Amerikaanse tijgers ‘handelen met contant geld of cryptocurrency. In China worden jaguars Amerikaanse tijgers genoemd en worden ze gezien als vervanging voor tijgers. De betrokken personen zijn naar verluidt verbonden met groepen die voor geld transportmiddelen aanbieden aan illegale immigranten in de VS of betrokken zijn bij drugshandel. 

De jaguar is de grootste katachtige soort op het Amerikaanse continent. Volgens de Rode Lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) wordt de soort geclassificeerd als ‘bijna bedreigd’.

Eind 2024 werden bijna 20.000 bedreigde en beschermde dieren gered tijdens een mondiale politieoperatie, gecoördineerd door Interpol. Bij de campagne, Operatie Thunder, waren wetshandhavingsinstanties in 138 landen betrokken en waren zes transnationale criminele groepen gericht. Ambtenaren verrichtten honderden arrestaties en namen duizenden vogels, schildpadden en andere reptielen, primaten, grote katten en schubdieren in beslag. Grote katachtigen, vogels, primaten en schubdieren behoorden tot de bijna 20.000 bedreigde of beschermde dieren die werden gered tijdens een recente wereldwijde operatie tegen handelaren in wilde dieren en bosbouw.

Onder leiding van Interpol en de Werelddouaneorganisatie (WCO) waren bij de campagne, genaamd Operatie Thunder 2024, politie-, douane-, grenswacht-, bosbouw- en natuurfunctionarissen uit 138 landen en regio’s betrokken. Zes transnationale criminele netwerken die ervan verdacht worden dieren en planten te verhandelen die beschermd worden door de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), werden geïdentificeerd. Er werden 365 arrestaties verricht, zo maakten de agentschappen op 4 februari bekend.

De in beslag genomen levende dieren waren 12.427 vogels, 5.877 schildpadden, 1.731 andere reptielen, 33 primaten, 18 grote katten en 12 schubdieren. Tot de significante vangsten behoorden 6.500 zangvogels die in Turkije werden ontdekt tijdens een voertuiginspectie aan de Syrische grens, en 5.193 roodwangschildpadden die verborgen waren in passagierskoffers die vanuit Maleisië aankwamen op de Indiase internationale luchthaven Chennai.

Amerikaanse autoriteiten ontdekten 1 ton zeekomkommers, die als een delicatesse worden beschouwd, gesmokkeld vanuit Nicaragua. Australië en Groot-Brittannië meldden aanvallen van berengal, een ingrediënt in de traditionele geneeskunde dat wordt verzameld met behulp van een buis of katheter die in de galblaas van het dier wordt ingebracht. Volgens Interpol en de WCO worden dergelijke soorten verhandeld om te voldoen aan de marktvraag naar voedsel, vermeende gezondheidsvoordelen, huisdieren of ‘luxe’ artikelen. 

Georganiseerde misdaadnetwerken profiteren van de vraag naar zeldzame planten en dieren en exploiteren de natuur om de menselijke hebzucht aan te wakkeren aldus Interpol. Dit heeft verstrekkende gevolgen: het veroorzaakt verlies aan biodiversiteit, vernietigt gemeenschappen, draagt ​​bij aan de klimaatverandering en wakkert zelfs conflicten en instabiliteit aan.

De misdaad tegen wilde dieren en planten wordt geschat op een waarde van jaarlijks zo’n 17 miljard pond (21 miljard dollar) per jaar, waardoor het volgens Interpol de vierde grootste internationale misdaad is, na wapen-, drugs- en mensenhandel. Tijdens Operatie Thunder 2024, die vorig jaar liep van 11 november tot 6 december vorig jaar, werden in totaal 2.213 inbeslagnames gedaan, zeggen Interpol en de WCO in een gezamenlijke persverklaring.

De autoriteiten hebben meer dan 100 bedrijven geïdentificeerd die betrokken zijn bij de handel in beschermde soorten, voegde ze eraan toe.

Waar mogelijk verzamelden forensische experts op het gebied van wilde dieren DNA-monsters voordat ze de teruggevonden dieren naar natuurbeschermingscentra brachten. Deze monsters vormen vaak belangrijk bewijsmateriaal bij vervolgingen, maar kunnen ook licht werpen op smokkelroutes en -trends. Honderdduizenden beschermde delen van dieren en afgeleide producten, bomen, planten, zeeleven en geleedpotigen (dieren met buitenschalen) werden ook in beslag genomen, aldus Interpol en de WCO. WCO- waarschuwt dat de illegale handel in wilde dieren “snel groeit” en “zeer lucratief” is – met “verwoestende gevolgen.” 

Operatie Thunder blijft licht werpen op een misdaad die vaak geen prioriteit is voor handhavingsactoren. Door gezamenlijke inspanningen zijn samenwerkingsmechanismen opgezet die de uitwisseling van informatie en inlichtingen vergemakkelijken, en zijn handhavingsstrategieën verfijnd. 

Wereldwijd zijn meer dan 100 bedrijven geïdentificeerd die betrokken zijn bij de handel in beschermde soorten. Suriname zelf heeft weinig grip op deze zaken en wie allemaal erin betrokken zijn is ook onbekend. Het land moet waken straks voor sancties die getroffen kunnen worden of blacklisting.

error: Kopiëren mag niet!