Suriname, een van de weinige landen ter wereld met nog 93% ongerept regenwoud, heeft besloten om verdere ontwikkeling van dit unieke ecosysteem te beperken. Het land kiest voor behoud, ondanks het uitblijven van de beloofde financiële steun uit het Westen. Sinds de jaren ‘80 zijn er toezeggingen gedaan over carbon credits en financiële middelen voor het behoud van regenwouden, maar deze zijn nooit gerealiseerd.
Suriname wordt hierdoor geconfronteerd met een dilemma: het behoud van het regenwoud gaat ten koste van economische ontwikkeling. Westers georiënteerde lobbygroepen spelen hierbij een rol door ontwikkelingsprojecten te vertragen, terwijl het land zelf de middelen mist om duurzame groei te realiseren.
De regering benadrukt dat het behoud van het regenwoud niet alleen van lokaal belang is, maar ook een mondiale verantwoordelijkheid. Zonder concrete financiële steun blijft het voor Suriname echter een uitdaging om zowel het milieu te beschermen als de economische ontwikkeling te stimuleren.
Wereldwijde bosverdeling: welke landen hebben het meeste bos?
De wereld telt meer dan drie miljard bomen, waarvan de tropen en subtropen 1,3 miljard (43%) herbergen. Boreale gebieden hebben 0,74 miljard (24%) en gematigde zones 0,66 miljard (22%). Met gegevens van de Wereldbank wordt het aandeel van het wereldwijde bosareaal per land inzichtelijk gemaakt.
Rusland voert de lijst aan met 20,1% van ’s werelds bossen (8 miljoen km²), gevolgd door Brazilië (12,3%, 5 miljoen km²), waarvan een groot deel in de Amazone ligt. Canada (8,6%) en de VS (7,7%) delen een aanzienlijk deel van de bossen, mede dankzij hun nationale parken. China (5,5%) heeft zijn bosareaal de afgelopen 25 jaar met 511.807 km² uitgebreid, maar critici waarschuwen voor monoculturen.
Australië en de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben elk 3% van de wereldwijde bossen. Het Congobekken, ’s werelds op één na grootste regenwoud, speelt hierbij een cruciale rol. Indonesië, India en Peru sluiten de top 10 af met elk 2%.
Hoewel grotere landen logischerwijs meer bos hebben, tonen deze cijfers ook hoe lokale omgevingen en beleid de bosbedekking beïnvloeden. Ontbossing blijft een uitdaging, vooral in de Amazone, waar tussen 2016 en 2021 237.000 km² bos verloren ging.