Suriname kampt met een ernstig tekort aan leerkrachten, zo blijkt uit recente cijfers van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Marcel, een gerenommeerd deskundige op het gebied van onderwijspersoneel, benadrukt dat er geen overnight-oplossing is voor dit groeiende probleem.
Alle opleidingen hebben immers een proces om door te lopen, en zelfs als nieuwe leerkrachten worden gevormd, blijft het risico bestaan dat ze het land verlaten voor betere lonen in het buitenland. Maar hoe kunnen we dit tekort tijdelijk opvangen? Een creatieve en veelbelovende oplossing: gepensioneerde leerkrachten terug voor de klas.
Gepensioneerden hebben jarenlange ervaring en expertise die nu onbenut blijven. Door hen deeltijds in te zetten, kan hun kennis weer ten goede komen aan de klas, zonder dat ze zichzelf overbelasten. “Het idee is simpel maar effectief”, legt Marcel uit. “Veel gepensioneerden hebben nog energie en passie voor het onderwijs, maar willen niet fulltime werken. Door hen flexibel in te zetten, krijgen ze ook de ruimte om te genieten van hun pensioen, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de samenleving.”
Een mooi voorbeeld hiervan is Anna, een voormalig lerares Nederlands die na haar pensionering besloot om twee dagen per week les te geven op een privé basisschool .
“Ik hou van lesgeven, maar wilde niet meer de druk van een voltijdbaan. Nu heb ik de perfecte balans tussen werk en rust”, vertelt ze. Haar aanwezigheid biedt stabiliteit in de klas en inspireert jongere collega’s.
Door creatief te denken over de inzet van gepensioneerden, kan het onderwijsveld profiteren van hun wijsheid en ervaring. Het vraagt wel aanpassingen, zoals flexibele werktijden en begeleiding waar nodig.
Maar met deze aanpak kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het oplossen van het lerarentekort – en wie weet vinden deze gepensioneerden hierdoor ook nieuwe vreugde in hun leven.