De politieke carrière van Stephano ‘Pakittow’ Biervliet lijkt definitief in een diep dal beland. Wat begon als een poging om zichzelf te profileren als volkstribuun, eindigde in een schandaal dat niet alleen zijn reputatie maar ook de waarden van zijn nieuwe partij de NDP ondermijnde.
Zijn recente veroordeling tot 400 dagen gevangenisstraf – waarvan 391 voorwaardelijk – is het resultaat van een reeks controversiële uitspraken en acties die culmineerden in het debacle van 17 februari 2023. Die dag leidde mede door zijn gedrag tot miljoenen aan schade voor winkeliers, vernielingen en plunderingen.
Biervliet, Her pres e smeer kronto olie doelende op het ministerie van Openbare Werken, wordt nu geassocieerd met een diepgewortelde vorm van discriminatie en haat die mogelijk al lang sluimerde in zijn onderbewustzijn.
Nu deze naar boven is gekomen, blijkt hoezeer zijn woorden en daden botsen met de idealen van inclusiviteit en respect. De partij waar hij zich bij aansloot, ooit gezien als een bloeiende tuin van ideeën, blijkt op drijfzand gebouwd te zijn. Na zijn vertrek uit de politieke partij PRO – of liever gezegd: nadat hij bedankt werd na slechts 121 stemmen in 2020 – bleef zijn frustratie zichtbaar.

Maar wat zegt dit over hem? En hoe moeten mensen zich voelen die kronto olie gebruiken, een product dat nu door sommigen misschien anders bekeken wordt?
Voor de Coronianen, het bekende kokosdistrict, roept de situatie gemengde gevoelens op. Voelen zij zich verheven of juist vernederd door de associatie met kokosolie, dat door Biervliets woorden ineens een dubbelzinnige connotatie kreeg?
Voor de paarse gemeenschap was het ongetwijfeld even slikken.
Hun reactie laat zien hoe belangrijk het is om samenlevingen te koesteren die gebaseerd zijn op wederzijds respect, in plaats van verdeeldheid.
Hoe kan iemand die ooit als “volksheld” werd beschouwd, zo diep wegzakken in de “modderbank”? Het antwoord ligt misschien niet alleen bij Biervliet zelf, maar ook bij de maatschappij die hem ooit steunde.