Kritisch onderzoek: Noodzaak tot veranderde mijnbouwwetgeving en betrokkenheid gemeenschappen

Een recent SESA-onderzoek, uitgevoerd in 2024, in opdracht van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen door RINA Consulting, Inc., laat zien dat er veel uitdagingen zijn in de mijnbouwsector. Het rapport, een Strategische Milieu- en Sociale Beoordeling (SESA), richt zich op goud- en bauxietwinning. Het bespreekt ook verbeterpunten voor een duurzamere sector.

Het onderzoek laat zien dat de verantwoordelijkheden voor het monitoren van sociale en milieueffecten niet duidelijk zijn. Er zijn te weinig middelen en onvoldoende capaciteit om de regels goed uit te voeren. Ook is er geen specifiek wettelijk kader voor de mijnbouwsector. Een ander aandachtspunt is het ontwikkelen van lozingsnormen en een noodhulpplan in Suriname. Daarnaast moet er ruimte worden vrijgemaakt om gemeenschappen beter te informeren over mijnbouwprojecten en actiever te betrekken bij besluitvorming.

Gemeenschappen actief betrekken

Op korte termijn is het versterken van regelgevende instellingen essentieel, evenals het verduidelijken van de mijnbouwwet en contracten. Daarnaast is het belangrijk om gemeenschappen en andere belanghebbenden actief te betrekken. Voor de middellange termijn wordt geadviseerd om milieuagentschappen op te richten en betere systemen voor monitoring te ontwikkelen. Ook moet er meer aandacht komen voor het voorkomen van mijnbouwongevallen en duidelijke aansprakelijkheidsregels. 

Uitfaseren giftige stoffen

Op lange termijn wordt aanbevolen om giftige stoffen in de mijnbouw uit te faseren, ambachtelijke mijnbouwactiviteiten te formaliseren en een circulaire economie binnen de sector te stimuleren.

error: Kopiëren mag niet!