Beryl Vreden heeft een belangrijke stap gezet richting de hervorming van het bestuurlijke systeem van Suriname. Op 20 november 2024 overhandigde Vreden een document met voorstellen voor grondwetswijzigingen aan verschillende sleutelpersonen in het land, waaronder de president, vice-president, de voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA), fractievoorzitters van politieke partijen, ministers, de Staatsraad, het Constitutioneel Hof en de Anton de Kom Universiteit van Suriname(AdeKus). In de week van 2 december 2024 werd het document ook gedeeld met andere belangrijke instanties, zoals het Openbaar Ministerie (OM), het Hof van Justitie, vakbonden en religieuze organisaties.
Vreden, geboren op 13 maart 1942 op Aruba uit Surinaamse ouders, verhuisde nog hetzelfde jaar naar Suriname. Zij vervulde gedurende 30 jaar diverse functies bij Shell Internationale Petroleum Maatschappij. Vreden studeerde economie aan het Instituut voor Sociale Wetenschappen in Den Haag en is bevoegd econoom en marketingmanager. Haar diepe interesse in internationale betrekkingen en politiek heeft haar altijd aangespoord om zichzelf verder te ontwikkelen.
De voorgestelde wijzigingen zijn volgens Vreden noodzakelijk voor het realiseren van een hygiënisch bestuurlijk systeem, waarin transparantie en rechtvaardigheid vooropstaan. De hervormingen vereisen aanpassingen in specifieke artikelen van de grondwet, en Vreden heeft deze voorstellen zorgvuldig uitgewerkt. In een brochure heeft hij de nodige uitleg gegeven over de te wijzigen artikelen, en via zijn YouTube-kanaal legt hij wekelijks uit hoe deze wijzigingen bijdragen aan het verbeteren van het bestuur in Suriname.
De rol van De Nationale Assemblée is cruciaal in het proces. Het voorstel moet op de agenda worden gezet, besproken en goedgekeurd. Vreden benadrukt echter dat het grootste obstakel de angst en vrees voor verandering is. Sommige politieke actoren vrezen het verlies van macht en invloed, ondanks het feit dat de veranderingen geen extra werk vereisen en volledig uitgewerkt zijn. De hervormingen zijn juist bedoeld om het systeem efficiënter en transparanter te maken, wat ten goede zal komen aan het hele land.
Om deze angst te overwinnen en de hervormingen door te voeren, heeft Vreden een petitie opgesteld die burgers kunnen indienen bij de overheid. Via een formulier op het internet kunnen stemgerechtigden hun steun betuigen aan de voorgestelde grondwetswijzigingen. Vreden moedigt iedereen aan om de petitie in te vullen en aan hem op te sturen, zodat deze vervolgens kan worden doorgestuurd naar De Nationale Assemblé ( DNA). Dit biedt een belangrijke kans voor de Surinaamse bevolking om actief bij te dragen aan de verandering die nodig is voor een beter bestuur.
Het is nu aan de samenleving en de overheid om de nodige stappen te zetten en de wil tot verandering te tonen, zodat Suriname kan voortbouwen op een hygiënisch, democratisch systeem dat transparantie, rechtvaardigheid en vooruitgang bevordert.