Op de jaarlijkse Internationale Dag van het Onderwijs op 24 januari, wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van kwalitatief goed onderwijs. In Suriname is het onderwijs een belangrijk speerpunt, maar de uitdagingen zijn groot. Een van de belangrijkste obstakels is de onderwijsinfrastructuur.
Veel scholen in het land, vooral in het binnenland, zijn verouderd en voldoen niet meer aan de moderne eisen van onderwijsvernieuwing. Terwijl er gesproken wordt over het vernieuwen van het onderwijs, rijst de vraag: zijn de scholen daadwerkelijk afgestemd op de eisen van deze tijd?
De kwaliteit van het onderwijs in het binnenland verschilt aanzienlijk van die in de stedelijke gebieden. Niet alle leerjaren zijn beschikbaar in het binnenland, wat betekent dat kinderen vaak lange afstanden moeten afleggen om naar school te gaan. Bovendien willen veel leerkrachten niet naar deze afgelegen gebieden om les te geven, wat de situatie verder bemoeilijkt.
Het tekort aan leerkrachten is een ander probleem dat het onderwijssysteem in Suriname onder druk zet. Dit wordt versterkt door de relatief lage salarissen, die vaak niet aantrekkelijk genoeg zijn om leerkrachten te motiveren om in achtergestelde gebieden te werken. Deze factoren dragen bij aan de braindrain, waarbij veel onderwijsprofessionals het land verlaten op zoek naar betere kansen.
Deze uitdagingen werden recent gedeeld door de directrice van het Algemeen Vormend Onderwijs (AVO), Helma Poese, die het belang van structurele verbeteringen in het onderwijs benadrukte. Het is duidelijk dat er veel werk aan de winkel is om het onderwijs in Suriname toekomstbestendig te maken.
SD