Een kritisch oog op economisch beleid
Michael, een econoom met een linkse blik, heeft de afgelopen jaren de economische ontwikkelingen in Suriname nauwgezet gevolgd. Met name de leningen die zijn afgesloten door de regering van Bouterse-Adhin met Hoefdraad als minister van Financiën, hebben zijn aandacht getrokken.
De last van schulden
“De lijst van leningen is indrukwekkend, maar niet ongebruikelijk voor een ontwikkelingsland”, aldus Michael. “Wat echter opvalt, is het gebrek aan transparantie en verantwoording bij de projecten gefinancierd door deze leningen.”
Leningen van verschillende internationale en lokale banken, zoals de Industrial & Commercial Bank of China en de Oppenheimer Fund, zijn verstrekt voor uiteenlopende doeleinden van asfalteringswerken tot de consolidatie van schulden. Dit toont hoe wijdvertakt en divers het economisch beleid was.
Stilte over corruptie
Hoewel de gegevens over de leningen bekend zijn en de projecten duidelijk zijn aangegeven, merkt Michael op dat er na 4,5 jaar nog geen enkel onderzoek is gedaan naar mogelijke corruptie bij de uitvoering van deze projecten.
“Dáár ligt het probleem”, zegt Michael. “Het bedrag waarvoor men gefinancierd werd, staat misschien niet gelijk aan de verrichte werken. Er is geen onderzoek naar mogelijke overfacturering en zelfs geen publieke verantwoording.”
Verantwoordelijkheid en onderzoek
Michael pleit voor de oprichting van een onafhankelijke commissie om deze projecten te evalueren. “Het is essentieel om te weten hoeveel van dit geleende geld daadwerkelijk naar de beoogde projecten is gegaan en hoeveel misschien is verdwenen door corruptie.”
Het stilzwijgen rond deze kwesties roept vragen op over de integriteit van de betrokken partijen en de rechtvaardigheid van economisch beleid in Suriname. Aan de publieke en politieke wil om deze zaken aan te pakken ontbreekt het helaas nog steeds, merkt Michael zorgelijk op.
Oproep tot actie
De tijd is rijp voor actie, benadrukt Michael. Niet alleen om gerechtigheid te brengen aan de bevolking van Suriname, maar ook om de financiële toekomst van het land te verzekeren. Alleen door openheid van zaken en grondig onderzoek kan het vertrouwen in de overheid worden hersteld.
Met deze inzichten hoopt Michael een debat aan te zwengelen en de Surinaamse regering aan te sporen tot daadkrachtige acties voor meer transparantie en verantwoording in hun economische beleid.