Mensen die geconfronteerd worden met afkeuring van hun water- of elektriciteit installatie door een SWM- of EBS-inspecteur zijn er niet over te spreken dat ze onnodig geld kwijt zijn aan materialen, zeker in deze dure tijd.
De heer Balgobind die erkend installateur is, zegt dat de SWM duidelijke richtlijnen heeft over welke materialen gebruikt mogen worden. Op het materiaal moet KIWA staan en op die bij de bouwmaterialenwinkel staat KWA, dat wordt afgekeurd door de SWM-inspecteur.
Of bij de import van materialen hierop wordt gelet en waarom ze dan toch geïmporteerd worden, zegt minister Reshma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ) het volgende: “De import van installatiemateriaal dat niet voldoet aan de richtlijnen van de SWM, is inderdaad zorgwekkend. Dit heeft niet alleen invloed op de veiligheid en betrouwbaarheid van de infrastructuur, maar ook op de verwachtingen en het budget van consumenten. De Douane controleert of er geen verboden goederen worden geïmporteerd. Dit kan gaan om producten die in Suriname verboden zijn vanwege schadelijke effecten op de volksgezondheid, de veiligheid of het milieu. Ook producten die niet voldoen aan de wetgeving kunnen in beslag worden genomen. Echter is er voor bouwmaterialen nog geen specifieke wetgeving in Suriname. Namaakproducten worden niet door de douane gecontroleerd.”
Er zou in de toekomst met de Douane nagegaan moeten worden hoe de richtlijnen aangewend dienen te worden voor de handhaving, zodat er een streng toezicht is bij de import van installatiematerialen indien ze voldoen aan de richtlijnen van de SWM en EBS en andere relevante normen. De certificering door organisaties zoals KIWA zou een cruciale controle moeten zijn bij de douane en de importprocedures.
Bij importen hanteert het ministerie van EZ het staatsbesluit van 18 september 2003 ter uitvoering van de artikelen 3 lid 3 en 8 van de Wet Goederenverkeer (S.B. 2003 no. 58) (Besluit Negatieve Lijst). Hierbij is er een negatieve lijst vastgesteld waarin is aangegeven voor welke goederen de in- of uitvoer aan beperkingen (verbod, vergunningen of bijzondere behandeling) is onderworpen. Indien men goederen die op de negatieve lijst voorkomen wenst te importeren, dient er een H-03 formulier ingevuld te worden. De Economische Controledienst treedt op tegen ondernemers die de Wet Goederenverkeer overtreden.
De douane en keuringsinstanties moeten nauw betrokken worden bij het inspecteren van binnenkomende goederen. Er moeten samenwerkingsverbanden worden opgezet met SWM/EBS en andere relevante partijen om een lijst van goedgekeurde materialen en leveranciers op te stellen en zo een samenwerkingsverband te onderhouden. Strenge sancties zijn nodig voor importeurs en winkeliers die bewust niet-conforme materialen verkopen.
Het ministerie van EZ, in deze de afdeling Consumentenzaken, zal in samenwerking met relevante instanties betere voorlichting geven aan consumenten. Middels voorlichtingscampagnes kunnen consumenten bewust gemaakt worden hoe zij goedgekeurde materialen kunnen herkennen, met brede verspreiding van deze informatie via de media.
Consumenten en bedrijven moeten bewuste aankopen doen om te voorkomen dat ze onveilige materialen (ver)kopen, waardoor ze veel geld verliezen door reparaties, vervangingen of het herstellen. Consumenten moeten op de hoogte zijn van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van goedkopere, ongekeurde materialen’’ .