We waren net vergeten dat we te lijden hebben gehad van een pandemie die de hele wereld plat legde of er dreigt iets dat er op wil gaan lijken, weer de kop op te steken. De minister van Volksgezondheid heeft over het hmpv-virus een persconferentie belegd om de samenleving te informeren. Daarin is de minister heel helder en duidelijk geweest, het kan niet anders want de man is zelf een arts van huis uit, in principe technisch, dus wel een juiste man voor de post van een Volksgezondheid minister.
Het hmpv virus is geen nieuw virus, het is in 2001 ontdekt en het is een van de griepvirussen die jaarlijks in de koude maanden een piek kent en dan weer gaat liggen. In Suriname hebben we ook rond eind van het jaar en in januari een piek van de griepvirussen en dat schijnt nu weer het geval te zijn. Er zijn veel personen die te kampen hebben met griep. Soms bestaat het vermoeden dat het om Covid gaat vanwege de verschijnselen.
Nu zijn er zelfs geruchten dat er een lockdown op komst is, dan lijkt het alsof we terug bij af zijn. De vorige pandemie had voor heel veel spanningen in de samenleving gezorgd en de regering en de minister van Volksgezondheid maakte zich niet geliefd met de noodgedwongen getroffen maatregelen die overal moesten worden genomen. Een zaak die de samenleving opdeelde was de vaccinatie. Een heleboel theorieën staken de kop op over de vaccinatie waardoor een deel van de samenleving weigerde om zich te laten immuniseren. Nu zijn er ongeverifieerde geluiden dat bijwerkingen zich zouden manifesteren van het vaccin. Een deel van onze samenleving heeft de vaccinatie niet genomen. We hebben op een dagelijkse basis veel doden gehad. Er waren ook veel spanningen rond de lockdowns die moesten worden doorgevoerd. In het begin was er zelfs een strategie om iedereen besmet te laten raken want dan zouden de antilichamen ontstaan die het lichaam voortaan tegen het virus zouden beschermen.
Er was ook veel verzet tegen het verbod op samenscholing en dus het houden van feesten. De burgerij was het op een gegeven moment zat en ging gewoon over tot het houden van feesten.
Dan was er een hele controverse over het gebruik van de oso-dresi’s. Men nam het de Volksgezondheids-minister kwalijk dat hij niet openlijk het gebruik van oso-drei’s ondersteunde. Zijn instructies waren steeds gebaseerd op wat de WHO als remedie en preventie voorschreef. DNA-leden zweerden bij het gebruik van oso-dresi’s.
Dan was er ook veel heibel over het verplichten van mensen om zich te vaccineren als voorwaarde om ergens te gaan werken. De regering kondigde aan om het gevaccineerd zijn als voorwaarde te gebruiken voor werk.
De oppositie misbruikte de pandemie om de regering aan te vallen. Net toen de de regering een besluit zou nemen over verplicht vaccineren, ging het virus liggen en werd het openbaar leven op een gegeven moment genormaliseerd. Er werd gesproken over het nieuwe normaal, waarmee men trachtte aan te geven dat we voortaan door zouden moeten leven met de Mohana regels: het leven met een mondkapje, de handen steeds ontsmetten of wassen en het houden van de sociale afstand.
Maar al heel snel gingen we in 2022 over tot de orde van de dag en in 2023 waren we vergeten dat we ooit in een levensbedreigende pandemie zaten die ons leven op kop zette.
En nu komen de flashbacks terug. De vraag is wat we in deze periode hebben geleerd. We hopen dat het allemaal niet zo ver komt met het hmpv virus. Onbekend is of de vaccinatie tegen het Corona-virus voldoende is tegen het hmpv virus. Vorig jaar hadden we 3 van deze besmettingen in Suriname. Opvallend is dat de toename van besmettingen weer is begonnen in China. De vraag is of de mensen hier wel van de vorige pandemie hebben geleerd.
Het humaan metapneumovirus (hMPV) wordt de afgelopen weken veel besproken op social media. Het virus dook op in Chinese ziekenhuizen en treft voornamelijk kinderen onder de veertien jaar. Maar volgens virologen is dat geen reden tot paniek. Het humaan metapneumovirus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken, vooral bij jonge kinderen en bij mensen met een verminderde weerstand, zoals ouderen, chronisch zieken enz. Het is na het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV) de belangrijkste virale verwekker van acute onderste luchtweginfecties bij jonge kinderen.
Het humaan metapneumovirus werd pas in 2001 ontdekt. Het bestaat echter al minstens 50 jaar bij mensen. Het behoort tot de familie van de Paramyxoviridae, waartoe ook het mazelen- en bofvirus, het parainfluenza virus en het respiratoir syncytiaal virus (RSV) behoren. Naar schatting 5 tot 15 procent van alle luchtweginfecties worden veroorzaakt door het HMPV. Dit virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken, vooral bij jonge kinderen, vooral in de leeftijdsgroep van 6 maanden tot 2 jaar, en bij mensen met een verminderde immuniteit zoals ouderen, chronisch zieken (bijvoorbeeld mensen met astma of COPD), kankerpatiënten, mensen bij wie de milt is verwijderd of na een transplantatie, enzovoorts. Het is na het respiratoir syncytiaal virus de belangrijkste virale verwekker van acute onderste luchtweginfecties bij kinderen. Tegen de leeftijd van 5 jaar hebben nagenoeg alle kinderen een infectie met HMPV doorgemaakt. Maar ook jongeren en volwassenen kunnen door het virus worden besmet, zelfs indien ze als kind besmet werden. Dat men meerdere keren besmet kan worden heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat men na een infectie geen of onvoldoende immuniteit opbouwt en omdat er meerdere types of stammen van HMPV bestaan.
De klachten zijn vergelijkbaar met die veroorzaakt door andere verkoudheidsvirussen of door de griep. Ze kunnen variëren van een milde bovenste luchtweginfectie (hoesten, neusloop of een verstopte neus, keelpijn, koorts…) tot een ernstiger onderste luchtweginfectie die gepaard kan gaan met bronchiolitis en/of een longontsteking (pneumonie), en met hoge koorts, ademhalingsproblemen (piepen, kortademigheid…), spierpijn en algemene malaise (met braken, diarree…).