Waarom voorgestelde Chinalco-mijnbouwovereenkomst onacceptabel is: FPIC en mensenrechten

De mijnbouwovereenkomst met het Chinese mijnbouwbedrijf Chinalco heeft verstrekkende gevolgen voor Suriname en haar gemeenschappen. Hier zijn de belangrijkste bezwaren:

1. FPIC: Vrije instemming ontbreekt

FPIC wordt verkeerd toegepast, waardoor gemeenschappen geen zeggenschap hebben voordat het project wordt goedgekeurd. FPIC moet onafhankelijk plaatsvinden voor de overeenkomst.

2. Onteigening van gronden

Infrastructuurprojecten bedreigen gemeenschapsgronden en middelen, in strijd met UNDRIP (United Nations Declaration on the. Rights of Indigenous Peoples) en de Equator Principles. Projecten moeten negatieve impact vermijden en compensatie bieden.

3. Verantwoordelijkheid bij gedwongen verhuizing

De overheid draagt nu de verantwoordelijkheid voor gedwongen verhuizingen, wat tegen internationale normen ingaat. Chinalco moet volledige compensatie bieden.

4. Koolstofneutraliteit

Chinalco’s claim om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn is misleidend. Er moeten directe verplichtingen zijn voor het verminderen van de koolstofvoetafdruk.

5. Gebrek aan governance en transparantie

Chinalco krijgt te veel vrijheden zonder toezicht. Er moet onafhankelijke monitoring en transparantie zijn.

Conclusie

De overeenkomst schendt Surinaamse wetten en mensenrechten. Het is essentieel om duurzaamheid, rechtvaardigheid en respect voor de inheemse rechten te waarborgen. Suriname moet zijn natuurlijke rijkdommen en burgers beschermen, aldus de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in haar blad ‘Inzicht’ # 57.

error: Kopiëren mag niet!