Inleiding
Zwijndrecht is een stad in Nederland met ca 45.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ca 23 km². Deze stad ligt in de provincie Zuid-Holland ca 20 km van Rotterdam. In deze kleine stad staat het TRIS-museum. In dit museum ziet u o.a. ook de prachtige pantservoertuigen, die de manschappen van de Troepenmacht in Suriname (TRIS) hebben gebruikt.
Ad van Wingerden
De heer Ad van Wingerden is voorzitter van Stichting TRIS Kontakten. Ad gaat op een respectvolle wijze om met de deelnemers van deze stichting en met andere personen c.q. organisaties. Ad van Wingerden zorgt voor de verbinding tussen Nederland en Suriname. Dat doet hij op een voortreffelijke wijze. De mannen en vrouwen van TRIS gaan jaarlijks in de maand november naar Suriname. Zij leveren niet alleen een bijdrage aan de economie van Suriname, maar verrichten op het sociale- en het maatschappelijke vlak vele goede zaken. Ad vervult een zeer belangrijke rol in de promotie van Suriname.
Nieuwjaarsreceptie
Zaterdag 4 januari 2024 was de nieuwjaarsreceptie in het Tris-museum. De zaal was vol. Prachtig om te zien hoe de Trissers genoten van het samenzijn en het ophalen van o.a. de avonturen in Suriname. De gesprekken gingen ook over de jaarlijkse TRIS- reizen naar Suriname en hoe intens zij van dit prachtige land hebben genoten en nog steeds genieten (zie foto). Het Surinaamse volkslied werd door de heer Andre van Lierop prachtig gezongen ( zowel in het Nederlands als in Sranan Tongo). De (Surinaamse) Nederlanders in de zaal zongen mee. Dan voel je ook de band, die de Nederlanders en de Surinamers met elkaar hebben.
Nederland en Suriname
De band tussen Nederland en Suriname is onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Nederland wonen ca 380.000 personen met Surinaamse roots verdeeld als volgt: 140.000 personen geboren in Suriname (de Surinaamse Nederlanders) en 240.000 personen geboren in Nederland ( de gekleurde Nederlanders). Inmiddels telt Nederland 18 miljoen inwoners. De problemen in Nederland nemen toe. Er is een groot woning tekort. De spanning onder de inwoners neemt toe. De regering is bezig met het aanscherpen van het immigratiebeleid. Een aantal witte Nederlanders wil graag in Suriname gaan wonen. Een Nederlandse man (Jan) en zijn partner (Mirjam) hebben de daad bij het woord gevoegd en zijn op 2 januari jl. naar Suriname verhuisd. Gisteren heb ik een lang telefoongesprek met Jan gevoerd. Hij vertelde mij, dat zij van het heerlijke tropische klimaat in Suriname genieten. Zij zijn weg uit de “kou” en gaan een nieuw leven tegemoet. Jan en Mirjam hebben zich uitgeschreven uit Nederland en worden ingezetenen van Suriname. De meeste Surinaamse Nederlanders durven de stap om naar Suriname te verhuizen niet te zetten. Zij kiezen ervoor om wel in een tropisch land te gaan overwinteren. Het bouwen van huizen in een beschermde omgeving zal ervoor zorgen, dat zowel witte als gekleurde Nederlanders voor Suriname zullen kiezen om te overwinteren. De personen, die gestopt zijn met hun werk (pensionado’s), willen in de wintermaanden weg uit Nederland en zullen de warmte opzoeken. Suriname moet hierop inspelen. De Surinamers met heel veel geld op hun bankrekeningen worden vriendelijk opgeroepen te investeren in woonprojecten in Suriname. De vraag naar gemeubileerde huurwoningen/ huur appartementen ( in een beveiligde omgeving) zal fors toenemen.
Stichting Triskontakten
Jaarlijks in de maand november neemt de voorzitter – de heer Ad van Wingerden – een forse delegatie Trissers mee naar Suriname. De groep verblijft in een hotel in Paramaribo. Er worden dagtripjes gemaakt. Ook wordt een meerdaagse reis naar het binnenland van Suriname ondernomen. Deze groep Trissers geeft veel geld uit in Paramaribo en in het binnenland. Stichting Triskontakten ondersteunt ook personen en organisaties met sociale projecten. In Nederland maakt deze organisatie promotie voor Suriname. De mensen worden enthousiast gemaakt over de flora en fauna in Suriname.
Boodschap
De Surinaamse gemeenschap in Nederland wordt opgeroepen (meer) promotie voor Suriname te maken. Het land verkeert al vanaf 2010 in een economische crisis. Vanuit een failliete situatie klimt Suriname uit de diepe financiële put. Macro economisch gezien gaat het nu iets beter dan medio 2020. De bevolking heeft het nog steeds zwaar. De (Surinaamse) Nederlanders, die in 2024 Suriname hebben bezocht, hebben een grote bijdrage geleverd aan de economie van Suriname. Stichting FinanceSuriname schat het bedrag op ca € 400 miljoen, dat rechtstreeks in de economie is gebracht door de (Surinaamse) Nederlanders en de overige Surinaamse diaspora uit de andere landen. Een gezond en gelukkig Nieuwjaar voor de lezers van Dagblad Suriname en de inwoners van Suriname.
Dennis Lapar, directeur Stichting FinanceSurin