NMA start onderzoek naar het gebruik van JinChan als alternatief in kleinschalige goudwinning
“Ons hele binnenland en het Wayana-gebied gaan langzaam ten onder. 93% bos, maar wat is de kwaliteit straks?” Dit waren woorden van de stichting Mulokot, die zich inzet voor de Wayana-gemeenschap, op 12 en 17 december op Facebook en plaatste een kaart van kwikvervuilingen en aanwezige goudconcessies in hun gebied..
De Wayana inheemsen maken zich ernstig zorgen over het aantal uitgegeven goudconcessies in hun leefgebied en de daarmee gepaard gaande vervuiling door met name kwik en cyanide houdende stoffen – gebruikt door goudzoekers bij de winning van goud – van de natuur, de biodiversiteit. Ook de gezondheid van de Wayana wordt ernstig aangetast door het kwik.
Enkele goudconcessies zouden zijn uitgegeven zonder vooraf overleg met het lokale traditioneel gezag. De Wayana inheemsen trekken al jaren aan de bel over de ernstige gevolgen van de aanwezigheid van goudzoekerskampen in hun leefgebied voor de natuur en hun gezondheid. Maar, tot vandaag de dag lijken hun alarmsignalen weinig indruk te maken binnen regeringskringen. Dat liet de stichting ook in het volgende bericht van 7 november op Facebook weten:
“De overheid heeft nooit aandacht voor de Wayana dorpen in het zuiden. De generator in Apetina is alweer maanden stuk!!! Maar we wachten niet op deze mensen, die bekend staan om hun mooie praatjes, we doen het zelf. Met zonne-energie.”
Overigens, de Wayana zorgen zelf voor onderwijs in hun dorpen en kweken hun eigen vis, zodat ze niet meer gevangen vis met mogelijk kwik hoeven te eten.
De alarmbellen van stichting Mulokot, die oproept tot stopzetting van goudwinning in hun leefgebied, lijken simpelweg aan dovemansoren te zijn gericht, terwijl regeringsvertegenwoordigers op internationale podia altijd lovend spreken over de mooie natuur van Suriname en de grootschalige ‘ongerepte’ bosbedekking.
De redactie van Dagblad Suriname benaderde over dit serieuze issue de directeur van de op 26 juli vorig jaar geproclameerde Nationale Milieu Autoriteit Suriname, Vanuessa Gefferie., Met de goedgekeurde Milieu Raamwet en de proclamatie van de NMA (de opvolger van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, NIMOS), is er een Autoriteit die specifieke wettelijke taken en bevoegdheden heeft, waaronder het opsporen van milieuovertredingen. Met deze bevoegdheden zal de NMA in de nabije toekomst in staat zijn om milieuovertredingen effectief op te sporen en aan te pakken, waardoor de naleving van milieuwet- en regelgeving nog meer wordt versterkt en de bescherming van het milieu beter is gewaarborgd.
“Zorgelijke kwestie”
“De directeur van de NMA benadrukt de bezorgdheid en onderstreept dat de Autoriteit, gezien haar taken en bevoegdheden, een cruciale rol speelt in het waarborgen van duurzaam beheer en milieubescherming. De NMA zal een strategie ontwikkelen om, in samenwerking met de stakeholders, milieuverontreinigingen gericht aan te pakken. Het is essentieel dat alle partijen geïnformeerd worden over hun rollen en daar ook invulling aan geven.
“Ik zal wel proberen in contact te komen met de stichting Mulokot om mij te laten informeren over deze kwestie.”
Onderzoek
Mevrouw Gefferie laat meteen weten, dat de NMA in de eerste week van januari start met een uitgebreid onderzoek naar de samenstelling en het gebruik van het product Jin Chan, die cyanide houdende stoffen bevat. “We weten dat het wordt gebruikt in de goudwinning, maar niet hoe precies, en in welke hoeveelheden.
Registreren en monitoringssysteem
“Voor een effectieve monitoring is het de bedoeling dat na het onderzoek wij de gebruikers zullen oproepen om zich te gaan registreren bij de NMA en de personen die zijn geregistreerd dienen zich vervolgens te houden aan de milieuvoorschriften die ook als onderdeel van het onderzoek zullen voortvloeien”, aldus de NMA-directeur.
Het onderzoek zal vier maanden duren.
Mevrouw Gefferie: “We willen ordening brengen in het milieu en dat zullen wij doen met onzes relevante partners in goed overleg, omdat het milieu kostbaar is en wij moeten het duurzaam waarderen en beheren.
Tot slot: De redactie van Dagblad Suriname heeft over de kwestie van goudconcessies en milieuvervuiling in het Wayana-gebied ook de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, benaderd, maar vooralsnog geen reactie mogen ontvangen.
PK
PK