‘Misbruik gemaakt van de gelegenheid’
“Het is kwalijk dat hij een podium bij een uitvaart misbruikt voor een eigen politiek statement.Het is zeer misplaatst.” Zo luiden enkele kritieken op de voormalig president van Guyana, Donald Ramotar, die bij de uitvaart van oud-president Desi Bouterse afgelopen zaterdag zich uitliet op de oorlog van Israël tegen Palestina.
Ramotar riep Caricom leiders op om Israël uit de Verenigde Naties te stoten. Volgens Ramotar hebben “de wreedheden op het gebied van de mensenrechten in de Gazastrook en in het conflict tussen Oekraïne en Rusland door ‘imperialistische’ westerse landen, waaronder Nederland, de overleden Surinaamse president Bouterse ertoe aangezet actie te ondernemen. Het zijn de moreel failliete politici die kameraad Bouterse hebben vervolgd. Dat zijn dezelfden die hem van allerlei zaken hebben vervolgd en beschuldigd”, sprak Ramotar in het Engels bij de uitvaartdienst in Paramaribo.
De opmerkingen van Ramotar deden vele wenkbrauwen fronsen en het publiek was zichtbaar niet onder de indruk.
Verregaande uitspraken
Ramotar reisde naar Suriname om de begrafenis bij te wonen van de voormalige leider van de NDP. De voormalige Guyanese president betuigde kort zijn condoleances namens president Irfaan Ali, vicepresident Bharrat Jagdeo en de rest van de Guyaanse regering bij het overlijden van ‘een van de grote zonen van het Caribisch gebied.’
“Duizenden mensen in Gaza zijn gedood, waaronder baby’s, kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, met bommen, dat talloze anderen in puin zijn begraven, dat elektriciteit, voedsel en water zijn bewapend. De bevriezing van het doden van kinderen in Palestina waren enkele van de internationale zorgen van Bouterse”, sprak Ramotar. Hij bestempelde de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland als ‘imperialistische krachten.’ Hij zei dat de Verenigde Staten het vetorecht hebben gebruikt om de moord voort te zetten en het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof machteloos te maken.
Oproep Caricom
Ramotar riep de leiders van de uit vijftien landen bestaande Caribische Gemeenschap (Caricom) op om kracht te tonen en leiding te geven aan de wereld “en te eisen dat Israël uit de Verenigde Naties (VN) wordt gezet. Hij verdedigde zijn oproep snel en zei dat deze niet radicaal was, aangezien het Zuid-Afrikaanse racistische apartheidsregime minder wreedheden had begaan, maar uit de VN was geschorst.
Hij zei dat Bouterse een nationalist was die de onafhankelijkheid serieus nam en zich inspande om Suriname minder afhankelijk te maken van de oude koloniale Nederlanders. “Voor hem betekende het meer dan alleen het hebben van een volkslied en een vlag. Hij wilde de inhoud van onafhankelijkheid voor de bevolking van Suriname en het Caribisch gebied”, aldus de voormalige president van. “Hij was een groot voorstander van Caricom en voor een grotere eenheid in de regio en we hebben nog veel meer te doen”, aldus Ramotar.
Het officiële standpunt van Guyana inzake het conflict tussen Hamas en Israël benadrukt de dringende noodzaak van een rechtvaardige en duurzame oplossing, gebaseerd op het internationaal recht. Guyana heeft opgeroepen tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke wapenstilstand.