Internationale reacties op Bouterse’s overlijden

Het overlijden van Desi Bouterse, een complexe figuur in de geschiedenis van Suriname als militair, dictator, politicus en voormalig president, roept uiteenlopende internationale reacties op. 

Bij het condoleanceregister van zijn politieke partij, de Nationale Democratische Partij (NDP), tekenden slechts enkele landen, waaronder Cuba, Venezuela, China en India. Deze beperkte deelname onderstreept de ingewikkelde relaties die Bouterse tijdens zijn leiderschap onderhield.

Opvallend genoeg heeft de staat Suriname zelf geen officieel condoleanceregister geopend, daarmee impliciet afstand nemend van het toekennen van een staatsbegrafenis aan Bouterse. Dit weerspiegelt de complexe legacy die hij achterlaat, waarbij zijn 45-jarige invloed op de maatschappij niet onverdeeld positief wordt gezien.

Cuba en Venezuela, traditionele bondgenoten van de NDP wegens ideologische affiniteit, maakten hun steun duidelijk door hun participatie in het condoleanceregister. Deze landen zien liever een NDP-regering die hun regionale ideologie voortzet in plaats van invloed te verliezen aan westerse mogendheden, zoals de VS, in de regio. Gedurende Bouterse’s leiderschap maakte Suriname deel uit van de ALBA-landen, een alliantie met Latijns-Amerikaanse en Caribische naties zoals Venezuela, Cuba, Nicaragua, Bolivia, en verschillende andere naties.

De betrokkenheid van China en India illustreert hun strategie in het Caribisch gebied: gericht op economische samenwerking, handel en investeringen. Deze landen hebben zich altijd pragmatisch opgesteld, en behouden goede betrekkingen met welke regering dan ook, ter versterking van hun geopolitieke invloed.

De afwezigheid van andere internationale organisaties en landen in het tekenen van het condoleanceregister kan gezien worden als een subtiel diplomatiek signaal dat zij geen terugkeer naar een NDP-regering voorogen hebben en de status quo willen handhaven.

Voor de NDP ligt de uitdaging in het voortzetten van een meer linkse, sociaal-ideologische koers, die in theorie aantrekkelijk is, maar in het verleden niet effectief is uitgevoerd. De komende weken zullen cruciaal zijn om te bepalen of de partij de erfenis van Bouterse kan herdefiniëren en duurzame invloed in de Surinaamse politiek kan behouden.

(Foto: De Chinese ambassadeur Lin Ji heeft namens president Xi Jinping en het volk van de Volksrepubliek China zijn condoleances overgebracht)

error: Kopiëren mag niet!