Dr. Prasenjit Chowdhury spreekt over angst rondom HMPV-uitbraak

Dr. Prasenjit Chowdhury, een vooraanstaand algemeen chirurg in Calcutta (Kolkata, India), heeft zijn zorgen geuit over de huidige HMPV-uitbraak in China, ondanks dat hij benadrukt dat het virus al meer dan twee decennia bekend is sinds de ontdekking in Nederland in 2001. 

“Hoewel het humaan metapneumovirus (HMPV) zich manifesteert met symptomen die veelal lijken op die van een verkoudheid—zoals hoesten, ademhalingsproblemen en lichaamspijnen—blijft er enige angst bestaan vanwege de onduidelijke rapportage vanuit sommige gebieden”, legt hij uit.

De virusuitbraak heeft al geïnfecteerde mensen in China, het Verenigd Koninkrijk en Kazachstan getroffen. De Chinese autoriteiten zijn traditioneel terughoudend in hun rapportage over de verspreiding van ziekten, wat bijdraagt aan de onzekerheid en angst onder de bevolking en de internationale gemeenschap. Kazachstan op zijn beurt meldt de uitbraak als onderdeel van een normale seizoensgebonden toename in infecties, wat ook een zekere geruststelling biedt. Kazachstan ligt voornamelijk in Centraal-Azië en deels in Europa.

Met name kinderen zijn kwetsbaar voor HMPV, wat instituut grote zorgen bij ouders opwekt. 

Suriname: Ministerie van Volksgezondheid niet overmatig bezorgd

In Suriname is het ministerie van Volksgezondheid alert, maar niet overmatig bezorgd. “Hoewel HMPV geen nieuw virus is, is voortdurende observatie cruciaal, vooral voor kwetsbare risicogroepen”, meldt een woordvoerder. Het ministerie onderhoudt nauw contact met internationale organisaties zoals de PAHO en WHO om snel te kunnen reageren op eventuele veranderingen in de situatie.

Dr. Chowdhury dringt erop aan dat het publiek geïnformeerd moet blijven en preventieve maatregelen moet nemen, zonder in paniek te raken. “Er is op dit moment geen reden tot grote ongerustheid”, benadrukt hij, “maar waakzaamheid is altijd nodig bij het omgaan met virale uitbraken, vooral als we zien hoe dergelijke ziekten wereldwijd kunnen verspreiden in onze geglobaliseerde samenleving.”

Bij de aanpak van de huidige situatie is communicatie van cruciaal belang, en dr. Chowdhury roept op tot transparantie vanuit alle betrokken landen om de angst te verminderen en effectieve maatregelen te kunnen waarborgen.

error: Kopiëren mag niet!