Vandaag wordt de omstreden figuur Desi Bouterse ten grave gedragen. Zijn leven is een les voor elke Surinamer, niet alleen voor de Boutisten of sympathisanten van de partij of we zouden ook kunnen zeggen vooral voor deze groep. Een les is dat gebruik van geweld genereert en dat kan een sneeuwbaleffect veroorzaken met heel lelijke uitkomsten. Dat is een les voor de jongeren, dat hoe heilig de doelen ook zijn, geweld is niet de manier om nationale sociaal-maatschappelijk en economische doelen te bereiken.
Een tweede les is dat hoe controversieel en omstreden iemand ook mag zijn, dat het mogelijk is om op fundamenteel en structureel niveau zaken te realiseren die van blijvende invloed kunnen zijn voor de samenleving waarin men zowel gehaat als geliefd is.
Aanhangers van de overleden politicus en zijn partij hebben geen notie waarvoor de persoon allemaal heeft getekend. Men blijft vaststeken in een verworvenheid: de opheffing van de handelingsonbekwaamheid van de Surinaamse vrouw. In onze archieven vonden we enkele publicaties die bijvoorbeeld meer inzicht geven in de wetten en decreten die afgekondigd zijn door D.D. Bouterse als regeringsleider en/of staatshoofd.
In de militaire periode werd het Ontslagdecreet uitgevaardigd om werkende mensen te beschermen tegen ontslag. Deze regeling is er nog steeds, weliswaar door hem wederom ingevoerd in de democratische periode 2018 onder een andere benaming (Ontslagwet). Om de werkers van Suriname te beschermen tegen buitenlandse arbeidskrachten werd het decreet werkvergunningen. Deze regeling is onder een andere naam nog steeds in werking. Het blijkt nu ook dat een decreet arbeidsinspectie werd ingevoerd om de regels voor deze afdeling goed vast te leggen. Deze regeling bestaat er nog en is onder hem verder aangescherpt in de democratische periode.
Ongelooflijk maar ook waar: er werden onder D.D. Bouterse 2 decreten uitgevaardigd voor vakbonden. Een decreet was gericht op bescherming van vakbonden en vakbondemensen en hun functioneren te beschermen en ook een gericht op de erkenning van vakbonden zodat ze cao-onderhandelingen kunnen aangaan. Deze 2 decreten werden in de democratische periode door hem uitgebreid in een allesomvattende wet die de rechten van vakbonden en de arbeiders regelt. Daarnaast kreeg in de democratische periode onder hem de wet die regelt hoe collectieve arbeidsovereenkomsten van werkers moet worden gesloten, een update.
Uit krantenberichten blijkt ook dat in de militaire periode van DD Bouterse 4 veiligheidsvoorschriften door de regering waren aangenomen om het werken in Suriname veilig te maken. Dat zijn er ongeveer de helft wat er aan veiligheidsregels bestaat.
Uit onze archieven blijkt ook dat in de eerste militaire periode van D.D. Bouterse ook zijn opgericht een overheidsstichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (vakschool) in 1981 die nog steeds bestaat en heel veel mensen traint volgens de online-berichten. Ook werd onder hem opgericht een instituut bekend als Arbeid Advies College in 1984. Dit instituut was in 2017 in het nieuws met betrekking tot discussies in DNA; het bleek dat het decreet toen werd aangepast om dit instituut voor advies te versterken.
Om de regels te moderniseren voor de instituten die werk zoeken voor werklozen werd ook door DD Bouterse een nieuwe wet afgekondigd. De 3 wetten over minimumloon, verplichte pensioenopbouw door werkende mensen en ten minste eem basisizorgverzekering (de 3 zogenaamde sociale wetten) zijn ook onder DD Bouterse goedgekeurd en afgekondigd.
Uit onze archieven blijkt ook dat in 2019 een wet werd aangenomen om het achter elkaar verlengen van contracten van werkende mensen zonder enige zekerheid, aan banden te leggen.
Ook werd in de periode 2010-2020 wetgeving aangenomen en door D.D. Bouterse afgekondigd om uitzendkrachten te beschermen.
Verder lezen we online dat de tweede periode van DD Bouterse als president een aparte en uitgebreide wet om kinderen te beschermen tegen kinderarbeid werd goedgekeurd en afgekondigd.
We sluiten de rij af met een onderwerp dat heel lang op de agenda heeft gestaan maar, precies als minimumloon, pas in de periode onder DD Bouterse pas bewaarheid werd: wettelijke regels voor betaald verlof voor zwangere werknemers en pas bevallen moeders en ook nog verlof voor vaders. Maar het houdt daar niet op: er is in de periode 2015 – 2020 een centrum opgericht bij wet om de productiviteit van werkende mensen en bedrijven te helpen een boost te geven. Ook is een fonds opgericht bij wet om uitkeringen te doen aan zwangere en bevallen vrouwen en aan kersverse vaders bij hun verlof.
In de eerste periode van de overleden politicus komt ook de ziektekostenregeling voor de ambtenaren die uitgevoerd werd door het in die periode opgerichte Staats Ziekenfonds (SZF). Om de rechtspositie van de ambtenaren te verbeteren werd in deze eerste periode ook de personeelswet 3 keer aangepast.
Uit de listing van de bovenstaande decreten en wetten voor de werkende klasse blijkt dat de omstreden politicus DD Bouterse getekend heeft voor een aantal wetten en decreten die bedoeld waren en zijn om de positie van werkende mensen en hun gezinnen, hun woon- en leefklimaat, en van de vakbonden te versterken. Dat is dan een behoorlijk deel van de samenleving. Belangrijk in deze is om op te merken dat er geen verborgen krachten, bijvoorbeeld van het kapitaal, de ruimte kregen om bescherming van de werkende klasse te saboteren of te torpederen. De onderwerpen die allemaal aan de orde zijn gekomen in deze wetten hebben politiek ook de aandacht gehad van andere partijen die een volkspartij-karakter hebben zoals PALU, PNR, NPS, PSV en SPA, niet allemaal uitgesproken vrienden van DD Bouterse en zijn partij de NDP. Qua ideologie kwam het overeen, maar onder hem werden de zaken wel goedgekeurd en in uitvoering gebracht.
Met ons stuk van vandaag is niet geprobeerd goed te praten wat in zijn periode fout is gegaan, of te rechtvaardigen wat verkeerd afliep, ook in de democratische periode zoals het economisch beleid. De vergelijking moet eens gemaakt worden tussen de periodes onder DD Bouterse vanaf 1975 en die zonder hem. En dan zou het ons niet verbazen dat in de periode van DD Bouterse het veelvoudige aan structurele maatregelen is getroffen voor de werkende mensen en de mensen die van hen afhankelijk zijn dan in de andere periodes.