Met de komst van 2025 is De Nationale Assemblee, DNA, aan haar laatste 6 maanden begonnen in deze zittingsperiode. De tijd dringt echter voor de behandeling van cruciale wetten.
Volgens DNA-voorzitter Marinus Bee blijft het ontbreken van quorum en politiek draagvlak een uitdaging voor het behandelen van cruciale wet producten. De wet inzake een grensovereenkomst met Frans-Guyana (Frankrijk) is een van de wetten die in het openbaar behandeld moet worden. Voorts zijn met name de behandeling van de wet om de grondenrechten van inheemse- en tribale-volken te beschermen, de Wet Grondconversie, de nadere wijziging van de Kiesregeling allemaal nog niet afgerond.
De overeenkomst met het Chinese mijnbouwbedrijf Chinalco moet volgens Bee ook nog verzonden worden naar DNA.
De Wet Openbaarheid van Bestuur wordt ook vaak genoemd, maar lijkt met de aanstaande ‘verkiezingstijd’ geen schijn van kans te hebben.
Ongebruikelijk
Wegens het dringen van de tijd werd door DNA ook op zaterdag vergaderd. Volgens Bee is dit ongebruikelijk. “Ik ben al een aantal jaren hier en het is de eerste keer dat we een formele DNA-vergadering op zaterdag houden. Maar we hebben geen keus. We hebben een verantwoordelijkheid en we gaan niet verwijten maken over wie te laat is of iets dergelijks”, sprak Bee.
Ten aanzien van de waarborgsom gaf Bee aan dat er al twee rondes voor het parlement zijn geweest. dus nu moet de regering in de tweede ronde antwoord geven. “We gaan horen wat de regering zegt en vindt, en op basis daarvan werken we richting het einde. Het bedrag van de waarborgsom is uiteindelijk aanzienlijk lager dan wat eerst de bedoeling was. Het oorspronkelijke bedrag was 250 SRD per kiezer, maar dit is nu verlaagd naar 158 SRD, wat bijna 92 SRD minder is. Hierdoor zal het totale bedrag ook lager uitvallen dan eerder gepland”, aldus Bee.
Landelijk Kiesbureau
De ABOP, waarvan Bee secretaris is, is bezig geweest om te praten met partijen die ondersteuning kunnen bieden voor een ‘aanvullende’ wijziging van de kiesregeling in DNA. Een initiatiefwet is in de maak en wordt voorbereid om het mogelijk te maken om in Paramaribo te stemmen, ongeacht woonplaats. Zo had ABOP fractieleider Obed Kanape aangegeven.
Oud-minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) bevestigde dit voornemen ook. Maar de twee coalitiepartijen kregen mot met elkaar en het is onduidelijk in hoeverre de wens van de ABOP tot vervulling komt. Dit zogeheten stembureau voor heel Suriname is een vurige wens geweest van de coalitiepartij ABOP die samen optrok met de PL. De geelzwarte partij is ontstemd over het uitblijven van steun van andere partijen, zowel in de coalitie als voor de mogelijkheden.
“Niet alleen mensen van het binnenland zullen hiervan voordelen hebben. Die perceptie is er. Maar ook studenten en mensen die bijvoorbeeld voor medische doeleinden in de stad vertoeven”, gaf Kanape aan. Met de naderende verkiezingen dringt de tijd steeds meer om deze wens van de ABOP in vervulling te doen gaan.