Wanneer wij als volk geconfronteerd worden met benoemingen en functies aan personen die deel gaan uitmaken van de regering van Suriname is het, dat het door de politiek wordt bepaald. De samenleving is bij die beslissing niet in beeld, noch minder is bekend wat de kwaliteiten zijn van voorgedragen personen.
De heer Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) reageert als volgt: “Een eventuele visie van mevrouw Geneviévre Jordan met betrekking tot onderwijs is mij niet bekend. Wat ik weet, is dat ze van 2020 tot bijna eind 2024 lid was van De Nationale Assemblée (DNA) voor de ABOP tot ze op 30 december werd beëdigd tot onderminister van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. In hoeverre zij zich heeft gericht op de problematiek van het onderwijs in het totale binnenland van Suriname is mij niet bekend. Ik onderschat niemand, maar blijf wel realistisch“.
“Hoeveel ze gaat kunnen realiseren is een grote vraag. Deze beëdiging tot onderminister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zie ik meer als een politiek-faciliterende handeling om de coalitie mede in stand te houden. Van haar verwacht president Chan Santokhi dat ze de aanhoudende problemen van het onderwijsproces in het binnenland gaat helpen oplossen.”
“Ten eerste zie ik deze beëdiging als één om een lid van een coalitiegenoot politiek te faciliteren; dat die zich alvast kan oriënteren als onderminister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om indien de verkiezingsuitslag een is waarbij de huidige coalitie de regering kan vormen één coalitiepartner mogelijk al een kandidaat heeft voor die functie.”
“Met in ogenschouw, het congres dat op 25 oktober 2024 plaatsvond in de ballroom van Hotel Torarica te Paramaribo waarbij Onderwijs in het binnenland het thema was “Span anu makandra gi wan moro betre tamara” vraag ik me af, of het haalbaar voor haar zal zijn om een oplossing(en) aan te dragen voor de problemen van het onderwijs in het binnenland. Problemen die sedert de jaren vijftig in diverse onderzoeksrapporten zijn opgenomen en steeds weer terugkeren. Een vraagstuk is dat van de onbevoegde leerkrachten. Maar……willen de leerkrachten die hun roots hebben in het binnenland na het behalen van hun diploma wel weer terug naar het binnenland? Vaak is verdere studie een steeds terugkerend argument om niet terug te gaan. Het is ook aan te bevelen dat deze onderminister het herwaarderingsbesluit evalueert en dat wat nog gerealiseerd moet worden voor de leerkrachten in het binnenland probeert te realiseren.“
“Het instituut van een “onderminister “is niet onbekend. Gewezen president drs. Jules A. Wijdenbosch heeft dit instituut ook genoemd in zijn pennenvrucht van juli 2004: “Smeltkroes; Negen Politiek-Bestuurlijke Vruchten. Zal mevrouw Jordan in 4 maanden inhoud aan deze functie kunnen geven? Heeft zij een plan om de problematiek aan te pakken? Wat zal de uitvoering kosten? Zijn de financiën beschikbaar? Daargelaten dat de zij zich nog zal moeten oriënteren binnen het beleidsgebied waarvoor ze is aangesteld.” Aldus de zienswijze van FOLS-president Marcelino Nerkust.