Wereldkalender systemen: Diversiteit in tijdtelling

Een blik op wereldkalenders toont de variatie in tijdrekening die wereldwijd wordt gebruikt. De meeste landen, aangegeven in groen, hanteren de Gregoriaanse kalender, waarbij 1 januari 2025 de standaard is voor burgerlijke doeleinden. Naast de Gregoriaanse kalender zijn er diverse andere kalenders die wereldwijd worden toegepast.

De Islamitische kalender, die het jaar 1446 markeert, is leidend in veel moslimmeerderheid landen. In Israël wordt de Hebreeuwse kalender voor religieuze doeleinden gebruikt, en dat is dan het jaar 5785. Zuidoost-Azië maakt gebruik van de Boeddhistische kalender, waar het jaar 2568 zal zijn, en in China en zijn diaspora is de Chinese kalender, die het jaar 4722 aangeeft, belangrijk voor traditionele gebeurtenissen.

Andere unieke kalenders zijn onder meer de Nepalese Vikram Sambat (2081), de Birmese kalender (1387), de Ethiopische kalender (2017), de Japanse kalender die het zevende jaar van het Reiwa-tijdperk markeert, de Bengaalse kalender (1431), de Perzische kalender (1403), de Bhutanese Drukpa jaartelling (2481), de Noord-Koreaanse Juche kalender (114) en de Taiwanese Minguo kalender (114).

Deze kalenders, vaak verbonden met religieuze en culturele tradities, benadrukken de rijke diversiteit van de wereld, ondanks dat de Gregoriaanse kalender wereldwijd het meest dominant is.

error: Kopiëren mag niet!