Jaarlijks zal de overheid een bedrag gelijk aan niet meer dan 23 procent van het BBP (Bruto Binnenlands Product) mogen onttrekken uit het Spaar- en Stabiliteit Fonds Suriname ter financiering van de begroting van dat jaar. Dit percentage wordt genoemd in de voorgestelde wijziging van de Comptabiliteitswet. De wijzigingen in de Comptabiliteitswet worden momenteel samen met het wetsvoorstel over het Spaar- en Stabiliteit Fonds Suriname in de Nationale Assemblee behandeld.
Financiën-minister Stanley Raghoebarsing legde zaterdag tijdens de debatten in het parlement uit dat de behandeling van beide wetsvoorstellen in samenhang tot elkaar bezien moeten worden.
Het Spaar- en Stabiliteit Fonds Suriname, waar alle inkomsten uit de olie- en gasindustrie naartoe gaan, zal zich volgens het wetsvoorstel nu niet alleen richten op sparen voor toekomstige generaties. Uit het fonds zullen nu ook middelen mogen worden onttrokken door de overheid ter financiering van de jaarlijkse goedgekeurde staatsbegroting. Onttrekkingen uit het Spaar- en Stabiliteit Fonds zullen echter gebaseerd zijn op het maximale bedrag dat gedurende het begrotingsjaar aan het fonds mag worden onttrokken overeenkomstig de door de Nationale Assemblee goedgekeurde begroting.
Minister Raghoebarsing zei dat het percentage van maximaal 23 procent van het BBP dat jaarlijks uit het fonds mag worden onttrokken ten behoeve van de begroting gebaseerd is op de huidige ratio van de overheidsuitgaven en het BPP. De overheid zal dus niet willekeurig geld uit het fonds kunnen halen.
Met deze nieuwe regel in de Comptabiliteitswet zal de overheid onder minder druk de begrotingstaken kunnen uitvoeren.
Met het limiteren van het bedrag dat jaarlijks op basis van de goedgekeurde begroting mag worden onttrokken zegt Raghoebarsing dat daarmee vermeden wordt dat er buitensporige en onverantwoorde uitgaven, of zaken zonder prioriteit het tekort op de overheidsbegroting onaanvaardbaar hoog maken. Daardoor zou volgens hem de spaarfunctie van het fonds in gevaar komen.
Vandaag, maandag 30 december, worden de debatten in het parlement over de Comptabiliteitswet en de wet Spaar- en Stabiliteit Fonds Suriname voortgezet.