Bij de komende verkiezingen op 25 mei 2025 zullen er meer stembureaus zijn dan bij de vorige verkiezingen. Tentatief is het aantal gesteld op 673. Bij de vorige verkiezingen was dit aantal 645. Er is nog geen besluit genomen over de grootte van het stembiljet. Dit is afhankelijk van nog te ondernemen acties in het kader van de verkiezingskalender, waaronder het aantal politieke partijen dat zich registreert voor deelname aan de verkiezingen. De periode van registratie van politieke partijen is van 19 februari tot en met 24 februari 2025.
Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken zei maandag tijdens de behandeling in het parlement van het wetsontwerp voor nadere wijziging van de Kiesregeling op het stuk van de verlaging van de waarborgsom, dat bij elke verkiezing het aantal kiesgerechtigden toeneemt. Dit aantal is voor de komende verkiezing tentatief gesteld op 401.000. Per stemburreau zullen ongeveer 750 kiezers hun stem kunnen uitbrengen. Afhankelijk van het aantal kiesgerechtigden per ressort zal worden besloten hoeveel stembureaus er zullen komen.
Bij het bepalen van de locaties waar die zullen komen wordt gelet op de bereikbaarheid, de toegankelijkheid, de aanwezigheid van bepaalde voorzieningen en de afstand die kiezers moeten afleggen om hun stem uit te brengen. Op dit moment worden landelijk samen met de verschillende districtscommissarissen locaties geïdentificeerd.
Kiezerslijst
Op vragen vanuit het parlement over wat de redenen zijn waarom kiezers niet gaan stemmen, geeft minister Landvreugd aan dat hiervoor uiteenlopende redenen zijn. Een van de reden is dat men niet geïnteresseerd is om te gaan stemmen. Ook de vervuiling van het kiezersbestand is een van de redenen waarom kiezers hun stem niet uitbrengen. Het komt voor dat op de kiezerslijst personen voorkomen die overleden zijn. Het gebeurt ook vaak dat bij verhuizingen men dat niet doorgeeft aan het Centraal Bureau voor Burgerzaken, CBB. Hierdoor worden oproepingskaarten op adressen bezorgd waar men niet meer woont.
Verder is het ook zo, dat een aantal kiezers inactief is geworden binnen het systeem van CBB, en men niet weet welke stappen te ondernemen om weer actief te zijn. Vanuit de organisatie van de verkiezingen zal volgens de minister van Binnenlandse Zaken er alles aan gedaan worden om via voorlichting de keizers te bereiken. Er wordt alles in het werk gesteld om de vervuiling van het kiezersbestand te minimaliseren.
Grootte stembiljet
De volgorde van politieke organisaties op het stembiljet zal via loting worden bepaald, nadat bekend is geworden welke politieke partijen zich hebben geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen. Daarna pas zal ook een besluit genomen kunnen worden over de grootte van het stembiljet. De loting over de volgorde op het stembiljet zal gelden voor de verkiezingen van zowel de verschillende ressortraden en die van de Nationale Assemblee. Bij ressortraad verkiezingen waar sprake zal zijn van minder kandidaten zal volgens minister Landvreugd bekeken worden om het stembiljet smaller de maken.
Tijdens de debatten in het parlement hebben verschillende assembleeleden hun bezorgdheid uitgesproken over de grootte van het stembiljet voor de verkiezing van leden van het parlement. Gelet op het aantal politieke partijen die er in het land zijn en gelet op het feit dat er nu maar een kiesdistrict zal zijn, zal het stembiljet “onhandig” groot zijn. Dat zal voor de nodige complicaties kunnen zorgen bij het uitbrengen van de stem door de kiezers. Het besluit hierover zal pas kunnen worden genomen als bekend wordt hoeveel politieke partijen voor deelname aan de verkiezing zich hebben geregistreerd.
Momenteel is in het parlement het wetsontwerp in behandeling over het verlaagd bedrag van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen. Volgens het wetsvoorstel voor wijziging van de Kiesregeling wordt de waarborgsom verlaagd naar SRD 630.000.