Later dan gepland, maar in het eerste kwartaal van 2025 gaat het Suriname Museum eindelijk open. In het Hugo Olijfveldhuis aan de Zeeburgerdijk zijn de bouwvakkers nog bezig met de laatste fase van de verbouwing. Er wordt nog druk getimmerd, maar er zit schot in de zaak, aldus bericht Oost-online.
‘Twee eerdere pogingen in het voormalig schoolgebouw waren minder succesvol dan gehoopt’, vertelt directeur Jan Gerards. ‘Ik ben sinds 2009 als vrijwilliger bezig voor de Vereniging Ons Suriname en kwam in december 2020 in het bestuur. Samen met mijn compagnon Vincent Soekra organiseerde ik festivals zoals Kwaku en het Reggae Festival, maar toen kwam de coronacrisis. Dat gaf ons ruimte en tijd om te werken aan het vervullen van een oude droom: het Suriname Museum. Eigenlijk is er maar weinig permanents te zien over de geschiedenis van Suriname. Als vereniging vonden we dat we een partij moeten zijn die het voortouw en de verantwoordelijkheid moest nemen hier verandering in te brengen.’
In totaal is er 1500 vierkante meter beschikbaar in het museum dat zich richt op een brede doelgroep.
“Lang niet iedereen weet bijvoorbeeld dat Amsterdam eigenaar was van Suriname. We laten documenten zien van aandelen en hypotheken die hier werden verkocht om plantages te kopen. Met behulp van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed komt er een tiental achttiende-eeuwse schilderijen te hangen die deze duistere kant van Amsterdam en de betrokkenheid van oud-burgemeesters laten zien. Bijzonder vind ik ook drie wassenbeelden die speciaal voor ons worden gemaakt door Erik Hillenbrink uit Purmerend. Levensgroot zijn de verzetsstrijders Boni, Jany Tetary en Anton de Kom, die Wij slaven van Suriname schreef. Ook komt er een maquette van Fort Boekoe, een geheim kamp dat in een moeras lag en nauwelijks bereikbaar was.
De precieze openingsdatum is nog niet bekend. Ergens in het eerste kwartaal kunnen de eerste bezoekers terecht in het museum, maar een grootse opening vindt pas later plaats.