Oude mobieltjes als nieuwe grondstof?

In een recente aankondiging heeft minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) burgers opgeroepen om oude smartphones in te leveren voor recycling. Dit initiatief is bedoeld om de hoeveelheid elektronisch afval, oftewel e-waste, te verminderen en waardevolle grondstoffen zoals goud en zilver te hergebruiken. 

Onjuiste verwerking van e-waste kan immers aanzienlijke milieuschade veroorzaken. Hoewel Dasai voorbeelden gaf van landen als Zwitserland en Zweden, die investeren in geavanceerde afvalbeheerprogramma’s, laat hij veel vragen onbeantwoord.

Er zijn echter enkele kritische kanttekeningen te plaatsen bij Dasai’s oproep. Het is onduidelijk waar en bij wie de smartphones kunnen worden ingeleverd, en wat er vervolgens mee gebeurt. Hoewel Zwitserland en Zweden succesvolle voorbeelden zijn, beschikt Suriname niet over vergelijkbare infrastructuur of organisatie. 

Daarnaast heeft de minister geen gegevens verstrekt over de omvang van de mobiele markt, wat eenvoudig te verkrijgen is via douane-importgegevens.

Voor de productie van slechts één kilogram goud zijn ongeveer 41.667 mobiele telefoons nodig, terwijl er zo’n 10.000 nodig zijn voor een kilogram zilver. Daarom is de bijdrage van Suriname in wereldwijde recycling mogelijk gering. Het lijkt erop dat het ministerie van ROM haar inspanningen beter zou kunnen richten op zichtbare milieuproblemen, zoals zwerfvuil dat overal verspreid ligt.

Hoewel smartphone-recycling een nobel doel is, mogen we de prioriteit en schaal van het probleem niet over het hoofd zien. Dasai’s initiatief roept vragen op over de praktische uitvoerbaarheid en impact op de langetermijnstrategie voor milieubeheer in Suriname.

error: Kopiëren mag niet!