Argentijnse ngo CeDePesca start nieuw duurzaam Visserij Verbeterings Project in Suriname

CeDePesca (Centro Desarrollo y Pesca Sustentable, Centrum voor Duurzame Visserij en Ontwikkeling) – een non-gouvernementele organisatie, ngo, met hoofdkantoor in Buenos Aires, Argentinië, die visserijen in Latijns-Amerika wil helpen duurzamere praktijken te implementeren – is een partnerschap aangegaan met twee bedrijven in Suriname om een ​​nieuw Visserij Verbeterings Project (FIP, Fishery Improvement Project) in het land te ontwikkelen.

Caribbean Sea Foods NV en Deep Sea Atlantic NV zullen zich, samen met CeDePesca, richten op het verbeteren van de duurzaamheid binnen de haak-en-lijnvisserij van de zuidelijke rode snapper (Lutjanus purpureus), vermiljoen snapper (Rhomboplites aurorubens), koningsvis (Scomberomorus cavalla) en zeebaars (Epinephelus spp.).

De visserij – die gebruikmaakt van lange- en handlijnvissers – beschikt over houten vaartuigen onder Venezolaanse vlag, die een vergunning hebben en hun vangsten in Suriname aan land brengen. De vloot maakt meestal visreizen van twee tot drie weken en slaat hun vangst op ijs op. Deze vaartuigen opereren ook in de wateren van Guyana, Frans-Guyana en andere landen in het noordoosten van Zuid-Amerika.

In 2023 verleende Suriname vergunningen aan 131 Venezolaanse hengelvissersvaartuigen om binnen haar exclusieve economische zone (EEZ) te vissen, zo bericht Seafood Source. De vangsten binnen de visserij benaderden vorig jaar 3.300 metrische ton, bestemd voor zowel buitenlandse als binnenlandse consumptie.

In Suriname zal CeDePesca de komende maanden een pre-assessment van de Marine Stewardship Council uitvoeren.

CeDePesca heeft momenteel 21 lopende projecten in negen landen in Latijns-Amerika en heeft meer dan 140 leden, waaronder bedrijven, universiteiten en non-gouvernementele organisaties. Het werkt samen met vissers, bedrijven, overheden, academische instellingen en andere non-gouvernementele organisaties en internationale instellingen.

Naast het werken aan FIP’s traint de organisatie anderen in het naleven van de principes van de gedragscode voor verantwoorde visserij van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN, de vrijwillige richtlijnen voor kleinschalige visserij van de FAO en de richtlijnen voor ecolabeling van visserijproducten van de FAO. 

error: Kopiëren mag niet!