Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) roept burgers op om oude smartphones in te leveren voor recycling en hergebruik. Dit kan eenvoudig bij smartphone winkels of dealers die de apparaten opkopen. Veel onderdelen, zoals batterijen, chips en metalen, kunnen worden hergebruikt. Zo wordt de afvalberg verkleind en krijgen waardevolle materialen een tweede leven.
E-waste
Elektronisch afval, ook wel e-waste genoemd, groeit wereldwijd in een alarmerend tempo. Smartphones bevatten schaarse grondstoffen zoals goud, zilver en palladium, die uitputting van natuurlijke bronnen kunnen voorkomen wanneer ze worden gerecycled. Bovendien bevatten oude telefoons vaak schadelijke stoffen die het milieu kunnen vervuilen als ze niet op de juiste manier worden verwerkt.
Top landen op het gebied van elektronisch afvalbeheer
Zwitserland beschikt over een van de meest efficiënte systemen voor de recycling van elektronisch afval ter wereld. Het land heeft een goed georganiseerd inzamelsysteem geïmplementeerd waarbij consumenten hun oude elektronica eenvoudig kunnen inleveren bij winkels die vergelijkbare producten verkopen. Deze aanpak maakt recycling uiterst toegankelijk voor het publiek en bevordert de hoge mate van participatie.
Andere landen zoals Zweden, Noorwegen, Zuid-Korea, Japan, Duitsland, België en Canada behoren tot de top 8 op het gebied van elektronisch afvalbeheer.
Bewustwording
Voor Suriname kan een verbeterd recyclingsysteem niet alleen bijdragen aan een schoner milieu, maar ook economische kansen creëren. Het ministerie benadrukt dat bewustwording essentieel is. Door oude smartphones in te leveren, kunnen burgers actief bijdragen aan duurzaam elektronisch afvalbeheer. Het is een kleine stap met een grote impact op het milieu.
SD