Terwijl wij in openheid of geheimzinnigheid onze olieplannen ontvouwen zijn er talrijke opportunity’s om te leren wat Guyana fout heeft gedaan of om een voorproef te krijgen van wat met ons zal of kan gebeuren. Zodoende kunnen wij ons beter wapenen omdat we leren uit de lessen van het buurland.
Intussen heft dit buurland naat het schijnt met succes zodanig lang effectieve controle over een deel van ons territorium uitgevoerd en belangen van derden en rechtssubjecten behartigd, dat het er veel weg van heeft dat ze definitief een stuk land aan hun landoppervlakte hebben bijgeschreven. Maar daarover gaan we het een zoveelste keer nog over hebben.
Over het verlrijgen van recht op land door de houding van de aanvankelijke eigenaren is er jurisprudentie van internationale gerechtshoven en die spreken niet in het voordeel van Suriname.
Maar laten we vooral doorgaan om allerlei maps van Suriname op FB te delen, en overal behalve in de internationale diplomatie te schreeuwen dat Tigri van ons is, want zo krijgen we waarschijnlijk naar wij denken het grondgebied wel terug. Wat we wel hebben zijn een heleboel tigri’s in het bos van Suriname. En wat we ook hebben is een leger dat door ophef te maken een sein al gegeven heeft aan de Guyana Defense Force dat we een waardeloos en ondervoed leger hebben. En wanneer ons leger dat signaal geeft, dat solliciteer je dat je land verder wordt ingepikt. Dus SNL bedankt, maar vooral de nieuwe bond binnen het leger, waar er al een scheuring is gekomen, bedankt.
We hebben een leger ja, maar ze zijn niet in staat geweest, nooit niet, ook niet tijdens Bouterse, om het gebied waarvan we denken dat het van ons is, terug onder effectief bestuur van Suriname te brengen. Wat ons leger wel heeft kunnen doen de afgelopen jaren ’80, is burgers kapot schieten. Daarin zijn ze goed, niet in het uitvoeren van hun grondwettelijke taak. Wij hoorden een burger op leeftijd ooit zeggen dat een leger dat ervoor kiest om veilig in het kampement te blijven, terwijl zijn land is ingepikt, niet tot een echt leger kan worden gerekend. Het is geen respectabele defensieorganisatie, het is dan puur wat ze in de jaren ‘30 en ‘40 noemden ‘Werkverschaffing’, met militairen met lange aangeplakte nagels en wave haar (vals haar) geïmporteerd uit Azië of Brazilië op het hoofd. Met militairen wel op TikTok, maar niet langs ’s landsgrenzen die onder druk staan, zolang dat waarschijnlijk de landsgrenzen anders lopen nu.
We horen oppositieleden klagen, maar toen de grootste oppositiepartij aan de macht kwam, verklaarde onze president precies 14 jaar terug op of rond 18 december 2010 ‘vrijdagavond’ dat de relatie tussen beide landen niet wordt overschaduwd door het grensgeschil. In dat bericht van 14 jaar terug stond ook dat beide staatshoofden het met elkaar eens zijn dat de brug over de Corantijn moet komen.
In elk geval kunnen we van onze vrienden die ons land hebben gepikt, een heleboel leren. In een Guyanese krant staat, dat ExxonMobil inmiddels van de opgepompte olie 179 miljoen barrels olie in 2024 voor zichzelf heeft gehouden en 26 miljoen barrels (15%) aan Guyana heeft gegeven. De verhoudingen zouden volgens Surinaamse beweringen anders liggen, maar nu is een half miljard bestemd voor de Oppenheimer crediteuren. Dat krijgen ze waarschijnlijk als eerst voordat de rest, dus het Surinaamse volk, aan de beurt komt.
In overeenstemming met de bepalingen van de Guyanese Production Sharing Agreement (PSA) uit 2016 profiteerde ExxonMobil van maar liefst 179 miljoen vaten zoete lichte ruwe olie geproduceerd in Guyana’s grondstofrijke Stabroek Block, terwijl het land slechts 26 miljoen vaten verzamelde. Deze informatie werd zondag gepresenteerd door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen van het buurland in een advertentie gepubliceerd in Kaieteur News. Het ministerie bood inzicht in de belangrijkste prestaties van niet alleen de olie- en gassector, maar ook van de mijnbouw- en bosbouwsector. Een van de hoogtepunten voor dit jaar, in de aardoliesector, waren de totale stijgingen van de geëxporteerde ruwe olie per 30 november 2024. Opgemerkt moet worden dat elke stijging in totaal een miljoen vaten olie bedraagt.
Dit betekent dat de exploitant van het blok, ExxonMobil Guyana Limited, en zijn partners, Hess Guyana Exploration Ltd en CNOOC Petroleum Guyana Limited, het meest hebben geprofiteerd van de olie die tijdens de periode werd geproduceerd.
Volgens de PSA van 2016 zal 75% van de maandelijks geproduceerde olie door Exxon als kosten worden teruggewonnen. Exxon profiteert ook van nog eens 12,5% van de in Guyana geproduceerde olie, wat als winst wordt geregistreerd. Ondanks aanhoudende oproepen aan de regering van Guyana om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden van de oliedeal met Exxon, aarzelt de regering om de bedrijven in te schakelen, omdat dit een schending van het ‘heiligheid van het contract’-principe zou zijn en een waarschijnlijk verlies van toekomstige inkomsten. investeringen.
Momenteel produceert EMGL olie uit drie projecten in het Stabroek Block, waaronder de Liza One, Liza Two en Payara. In de tussentijd is de exportwaarde van Guyana in 2024 met een recordstijging van 77% gestegen, aangedreven door de snel groeiende olie- en gassector van het land, volgens het laatste rapport van de VN Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC).
Wanneer de olie in Suriname wordt gepompt zullen soortgelijke conclusies mogelijk ook in Suriname worden getrokken: dat het overgrote deel van de opbrengsten voor de oliemaatschappijen zijn.