Ondanks de nadruk op mondelinge vaardigheden in het onderwijs, blijkt een groot deel van de studenten moeite te hebben met spreken in het openbaar. Podiumangst en een gebrek aan zelfvertrouwen zijn veel voorkomende obstakels. Uit gesprekken met jongeren van diverse leeftijden blijkt dat spreekvaardigheid vaak onder de maat blijft, zelfs na trainingen en presentaties in de klas.
Spreken in het openbaar is voor velen een bron van stress.
“Ik voel me altijd zenuwachtig als ik een presentatie moet geven”, vertelt Lisa (20), studente aan de studierichting economie op de Anton de Kom Universiteit Suriname. “Zelfs als ik goed voorbereid ben, denk ik dat mensen me zullen beoordelen”, geeft ze verder te kennen in gesprek met Dagblad Suriname
Veel scholen en ook de universiteit hebben mondelinge toetsen en presentaties opgenomen in hun curriculum, met als doel studenten beter voor te bereiden op de praktijk. Echter, docenten merken dat dit vaak niet genoeg is. De ontwikkeling van mondelinge vaardigheden is cruciaal in een wereld waarin communicatie steeds belangrijker wordt. Voor werkgevers zijn presentatie- en gespreksvaardigheden vaak even belangrijk als vakinhoudelijke kennis. Het is daarom van groot belang dat onderwijsinstellingen blijven investeren in het begeleiden van studenten, zodat zij hun potentieel volledig kunnen benutten.
Met de juiste ondersteuning kunnen studenten hun podiumangst overwinnen en vol vertrouwen de toekomst tegemoet treden.