Door: Timothy Lawn.
- 1. China richt zich op Marokko om de Middellandse Zee te controleren – en de wereldwijde handel | Opinie – Op 21 november maakte Xi Jinping een “technische tussenstop” in Casablanca op zijn weg terug naar China van zijn triomfantelijke tour door Zuid-Amerika. De leider van China kreeg bij aankomst de rode loper-behandeling, begroet door de 21-jarige kroonprins Moulay El Hassan en premier Aziz Akhannouch.
- Waarom koos Xi Marokko voor zijn korte, ongeplande tussenstop?
Beijing had blijkbaar twee hoofdredenen. De speciale handelsrelaties van Marokko verbinden drie continenten: Europa, Noord-Amerika en Afrika. Het koninkrijk biedt een handelsafhankelijk China een achterdeur naar belangrijke markten. - OPMERKING: Bovendien kan degene die Marokko regeert het westelijke uiteinde van de Middellandse Zee afsluiten.
- Xi’s kenmerkende Belt & Road Initiative is een ambitieus programma om de wereldwijde scheepvaart- en handelsstromen te controleren, en dominantie van de Middellandse Zee is duidelijk onderdeel van het plan van de Chinese leider.
- Met betrekking tot de controle over dat cruciale waterlichaam, uitte Mohammad Reza Naqdi een jaar geleden deze maand een dreigement. – “Ze zullen binnenkort wachten op de sluiting van de Middellandse Zee, Gibraltar en andere waterwegen,” kondigde de generaal van de Iraanse Revolutionaire Garde aan.
- De controle over Marokko zal het gedurfde Chinese plan voltooien: de Straat, met Marokko aan het zuidelijke uiteinde, is slechts acht mijl breed. Het brengen van de regering in Rabat in de invloedssfeer van China staat zeker op Xi’s lange termijn agenda.
- Xi Jinping’s kortetermijn ambities richten zich echter op handel. “Marokko is een perfect doelwit voor strategische Chinese investeringen,”
- Om te profiteren van Rabats speciale handelsstatus, heeft China productiefaciliteiten gebouwd op Marokkaanse bodem. “Alleen al in 2024 hebben vijf afzonderlijke Chinese bedrijven toezeggingen gedaan om meer dan $ 4 miljard te investeren in de bouw van fabrieken voor de productie van batterijen en componenten voor elektrische voertuigen,” benadrukt Riley.
- Dakhla in Marokko, aan de Atlantische Oceaan ten zuiden van de Straat van Gibraltar, is waar geopolitiek handel ontmoet. De haven ligt in de zeer omstreden Westelijke Sahara. Zowel Marokko als Algerije zijn het oneens over de soevereiniteit van het uitgestrekte gebied.
- er valt geld te verdienen. Marokko bouwt het $1,2 miljard kostende Dakhla Atlantic Port-project, dat de toegangspoort van West-Afrika zal zijn en de toenemende instabiliteit in nabijgelegen regio’s zal vermijden.
- China gebruikt havens om regio’s aan zichzelf te binden, en nu kan Amerika hetzelfde doen in Dakhla. Washington wil immers niet dat Beijing de Middellandse Zee kan afsluiten of de nabijgelegen delen van de Atlantische Oceaan kan domineren.