NPS-fractieleider Rusland: “Groot contrast tussen belevingswereld regering en samenleving”

Er is volgens fractieleider tevens voorzitter van de NPS , Gregory Rusland, een groot contrast tussen de belevingswereld van de regering en die van de samenleving. Dit baart hem ernstig zorgen.

Terwijl de regering en de monetaire autoriteiten met veel bravoure aangeven dat de economie is gestabiliseerd en dat bij de Centrale Bank van Suriname een monetaire reserve aanwezig is gelijk aan 6 maanden importdekking, is de inflatie, hoewel teruggelopen, nog steeds hoog en gaat de burgerij nog steeds gebukt onder prijsstijgingen. Een dalende inflatie betekent dat de koopkrachtdaling van de SRD in mindere mate voortgaat, en dat prijsstijgingen dus aan de uitgeputte portemonnee van het volk blijven knagen.

In zijn betoog donderdag in het parlement tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) zei Rusland dat de flinke daling van de wisselkoers enkele maanden geleden nauwelijks geresulteerd heeft in prijsdalingen voor het volk. Over de gehele linie bleef het prijspeil hoog. Nu is er sprake van een trieste situatie waarbij de wisselkoers weer naar het oorsponkelijk stijgt en dat de prijzen weer verhoogd worden. Het volk betaalt dus andermaal weer het gelag. 

De NPS-fractieleider zegt zich best te kunnen voorstellen dat de bevolking zich afvraagt of er niet sprake is van kwaadwillig handelen. De gang van zaken is voor de NPS-fractie onbegrijpelijk en zeer onaanvaardbaar.

Toen de wisselkoers daalde werd dit door de regering en de monetaire autoriteiten toegeschreven aan het gevoerde prudent fiscaal en monetair beleid, met name de zeer omstreden Open Markt Operaties (OMO’s). Nu de wisselkoers weer stijgt, zou dat als oorzaak hebben dat exporteurs zich niet houden aan de retentieregeling. 

Geldcreatie Centrale Bank

Over de OMO’s wijst Rusland erop, dat hieraan een prijskaart hangt van meer dan SRD 7 miljard. De Centrale Bank heeft deze rentesom reeds uitgekeerd en onduidelijk is welke bron daarvoor is aangeboord. Het vermoeden is dat de Centrale Bank deze inkomsten niet heeft en dat geldcreatie uit het niets heeft plaatsgevonden. 

De NPS-fractieleider wil van de regering weten onder welke noemer de monetaire autoriteiten de geldcreatie die hier heeft plaatsgevonden plaatsvinden. Ook wil hij weten of de regering nog steeds van oordeel is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen. De gewone burgers beschikken niet over sterke schouders. Waarom wordt van hen dan volgens Rusland gevraagd dat zij moeten opdraaien voor de grote winsten die door de OMO-beleggers worden opgestreken.

De president heeft herhaaldelijk gezegd dat er teruggegeven zal worden aan de samenleving. In de praktijk gebeurt het tegendeel. Er zijn nog meer subsidies weggehaald. Met de rentelasten van de OMO’s,  waarvan duidelijk is geworden wie daarvoor moet opdraaien, zal er nu juist nog meer geld uit de zakken van de armoedige bevolking worden geklopt, aldus Gregory Rusland.

error: Kopiëren mag niet!