Het aantal verkeersongevallen met e-bikes blijft stijgen, vaak met ernstige gevolgen. Hoewel de wetgeving over het gebruik van elektrische voertuigen, waaronder e-bikes, al klaarstaat voor behandeling in De Nationale Assemblee, is de situatie zorgwekkend.
Dagelijks vinden aanrijdingen plaats waarbij e-bike gebruikers betrokken zijn, en in veel gevallen eindigt dit tragisch. Twee jaar geleden vond het eerste dodelijke ongeval met een e-bike plaats, maar hoeveel slachtoffers er inmiddels zijn gevallen, is onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat zowel burgers als organisaties aandringen op snelle invoering van de wet.
Eigen verantwoordelijkheid: waarom wachten op de wet?
De afwezigheid van een wet betekent echter niet dat verkeersdeelnemers vrijgesteld zijn van verantwoordelijkheid. Veel ongevallen kunnen te wijten zijn aan roekeloos rijgedrag, zoals te hard rijden en het niet dragen van een helm, vooral onder kinderen. Er is dringend behoefte aan meer bewustwording over de risico’s van het gebruik van e-bikes zonder veiligheidsmaatregelen.
Gerichte aanpak noodzakelijk
De overheid moet niet alleen werken aan wetgeving, maar ook aan gerichte bewustwordingscampagnes. Uit observaties uit de samenleving blijkt dat de meeste e-bike gebruikers jongeren zijn, die vaak weinig kennis hebben van verkeersregels.
Een andere belangrijke groep zijn migranten, die mogelijk niet bekend zijn met de verkeerswetten of de taal. Bij het ontwikkelen van voorlichting moeten taal- en leeftijd barrières worden aangepakt om effectief de juiste doelgroepen te bereiken.
SD