Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) donderdag in de Nationale Assemblee hebben de fractieleiders van de NDP en de NPS hevig kritiek geleverd op de Memorandum of Understanding, MoU, die de regering heeft getekend met de Chinese mijnbouwgigant Chinalco voor bauxietwining in het Bakhuisgebied.
NDP-fractieleider Rabin Parmessar zegt dat sinds 1963 Suriname geen bauxiet meer exporteert en dat de regering met de getekende MoU de ontwikkeling van het land op dit stuk 60 jaar terug wil zetten. Er moet sprake zijn van waardetoevoeging in Suriname; tenminste een aluinaarde raffinaderij en een aluminiumsmelter dienen in zo’n plan voor te komen. De NDP-fractieleider zegt de conceptovereenkomst met Chinalco af te wachten. Hij vindt dat eerst de olie- en gaspotentie goed op poten gezet moet worden om daarna deze mogelijkheden grondig te bestuderen. De schaarse bossen, die duurzaam veel te bieden hebben, moeten volgens Parmessar gekoesterd worden.
Hij legt een verband tussen de MoU met Chinalco en de schuldherschikking overeenkomst met China. Mede in dit licht vraagt hij naar de schuldherschikking overeenkomst met China.
NPS-fractieleider Gregory Rusland waarschuwt voor ondoordachte mega deals met multinationals. De NPS is er voorstander van dat het mijnen van bauxiet tenminste gekoppeld dient te worden met het opzetten van een aluinaarde raffinaderij. Daarnaast zou de haalbaarheid van een aluminiumsmelter bestudeerd moeten worden. Het uitgeven van een bauxietmijn concessie nu, betekent volgens Rusland dat er geen garantie is dat de aluinaarde raffinaderij of aluminiumsmelter zullen worden gebouwd.
Bij onderhandelingen hiervoor is de Surinaamse positie verzwakt. omdat er dan geen andere alternatieven zullen zijn. De bauxietreserves in het Bakhuisgebied van circa 300 miljoen ton behoren het Surinaams volk toe en daar dient volgens Rusland prudent en omzichtig mee te worden omgegaan.