Klagen over de regering?

We zien, ook in uw krant, dat er veel geklaagd wordt over de regering en dan met name over president Santokhi. In het ingezonden stuk van Richard B. Kalloe in de krant van 29 november heeft hij het over “de lamlendigheid van onze regering”. Maar ik vind dat ook een andere kant belicht moet worden.

President Santokhi laat vaak weten dat hij zijn best doet om het beter te laten worden in Suriname. Maar ik hoor hem nooit zeggen dat de regering de voorwaarden moet scheppen voor de Surinamers om een beter, welvarender land te maken, maar dat de Surinamers zelf voor verbetering en meer welvaart moeten zorgen. Ik hoor daar trouwens helemaal niemand iets over zeggen. En van inzet door de burgers heb ik helaas geen hoge verwachting. 

Wat ik in het dagelijkse leven vaak ervaar is lamlendigheid van veel burgers. Ik kan dat niet  beoordelen in alle geledingen van de samenleving, maar als op zoveel plekken lamlendigheid heerst dan ben ik bang dat dat in de gehele samenleving bestaat.

Ik geef een paar voorbeelden van lamlendigheid, maar ik heb veel meer voorbeelden.

  • Heel veel mensen gooien rommel op straat. Ook worden hele ladingen afval op sommige plekken langs de straten gestort. Niemand doet daar iets aan. Ik moet wel opmerken dat wijken waar Javanen wonen er altijd netjes uitzien.
  • Van heel veel auto’s mankeert er wel iets aan de verlichting. Niemand die daar iets aan doet.
  • Bij de Hakrinbank aan de Tourtonnelaan zijn er twee klapdeuren om naar binnen te gaan. Eén deur wordt gebruikt. Die ene deur ging vastlopen tegen de vloer waardoor die deur open bleef staan. Daardoor ontsnapte veel gekoelde lucht naar buiten. Dat kost energie en dus geld. Dat heeft drie jaar geduurd. Niemand deed daar gedurende die drie jaar iets aan. Nu gebruikt men de andere klapdeur.
  • Bij dezelfde Hakrinbank is er buitenverlichting die dag en nacht brandt. Overdag is het toch niet nodig dat die buitenverlichting brandt. Niemand kwam op het idee om daar iets aan te doen. Inmiddels zijn alle lampen, op één na kapot. Daar doet ook niemand iets aan.
  • Ook bij diezelfde Hakrinbank is een geldautomaat. Naast die geldautomaat staat een vuilnisbank waarin de mensen de bonnetjes gooien die ze niet meenemen. Die vuilnisbak is overvol. Ik vroeg de aandacht van een bewaker daarvoor. Hij haalde zijn schouders op en liep weg.
  • Als je je rijbewijs moet verlengen dan kan men bij het politiebureau aan de Nieuwe Haven een briefje krijgen waarop staat welke documenten men moet aanleveren. Als men zich vervolgens vervoegt bij het bureau met de benodigde documenten dan zegt men: ”We hebben ook nog twee pasfoto’s nodig”. Dat staat niet op het briefje en niemand neemt de moeite om dat te corrigeren.
  • Veel auto’s hebben kapjes over de nummerplaten waardoor de nummerplaten bijna niet zijn af te lezen. Het kan de politie blijkbaar niets schelen.

Zoals gezegd heb ik nog meer voorbeelden waar bijna dagelijks wel iets bij komt. Als men actiever op dit soort zaken reageert, ook op de werkvloer, dan zullen veel dingen in Suriname beter verlopen. Het corrigeren van de hierboven genoemde voorbeelden kost geen of nauwelijks geld, dus dat kan geen belemmering zijn om zaken aan te pakken.

P. van Uden

error: Kopiëren mag niet!