Voor het eerst in ruim tachtig jaar zagen onderzoekers in Congo een krokodil met een wel heel zachte huid, de Centraal-Afrikaanse krokodil bleek een nieuwe soort. De afgelopen tien jaar zijn in het Congobekken, het op een na grootste regenwoud ter wereld, 742 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt.
Het gaat om spitsmuizen, uilen, reptielen, klauwkikkers, elektrische vissen, spinnen, orchideeën en koffieplanten, staat in een rapport van het Wereld Natuur Fonds.
Het Congobekken wordt ook wel de ‘longen van Afrika’ genoemd. Het is het op een na grootste regenwoud ter wereld en legt meer CO2 vast dan het hele Amazoneregenwoud. Het gebied beslaat zes Afrikaanse landen waaronder Gabon, Congo en Kameroen en heeft een rijke biodiversiteit. Er wonen veel (bedreigde) diersoorten zoals de gorilla, bosolifant en chimpansee.
Uit het rapport blijkt ook hoe belangrijk de kennis van de inheemse bevolking is bij het behoud van de regenwouden. Want veel van de soorten die tot nu toe onbekend waren voor de westerse wetenschap, zijn al generaties lang bekend bij de lokale gemeenschappen die leven in deze bossen.
De onderzochte dieren en planten laten een rijke biodiversiteit zien van de regenwouden in Midden-Afrika, maar tegelijkertijd roept het Wereld Natuur Fonds overheden op om deze regenwouden te behouden. Want nu de onderzoekers het bestaan van de dieren en planten weten, kunnen ze ook beschermd worden.